Toți supraviețuitorii de la Auschwitz sunt invitați pe 27 ianuarie la situl fostului lagăr de concentrare și exterminare nazist german pentru comemorarea a 80 de ani de la eliberarea sa, a anunțat pe pagina sa de internet muzeul și memorialul Auschwitz-Birkenau.
Restituiri
Prima centrală hidroelectrică construită în România după cel de-al Doilea Război Mondial - Hidrocentrala din Aştileu, la 70 de ani
Despre istoria primei centrale hidroelectrice construită în România după cel de-al Doilea Război Mondial am avut ocazia să vorbesc cu ing. Makai Zoltan din Oradea, care, împreună cu ing. Bolcaș Victor, în anul 2004, la 50 de ani de la darea în folosinţă a investiţiei, a scos şi o cărticică de prezentare.
- 21 Noiembrie 2024
- Citeste
Bihoreanca Maria Cosma, „sfânta” sibiencelor și a studenților sărmani - O viaţă în slujba românilor
Între femeile vrednice de memoria istoriei orașului Sibiu, dar și a Transilvaniei, se află Maria Cosma, soția bancherului și omului politic Partenie Cosma, munca sa fiind axată atât pe educarea și emanciparea femeilor, cât și pe sprijinirea studenților săraci.
- 15 August 2024
- Citeste
Restituiri: Cina - Fragment de poveste
La ora cinei, în casa parohială din Supurul de Jos, se întâmpla să fie în acea zi un eveniment, dar sigur că nu și unic în viața acelei parohii.
- 17 Iulie 2024
- Citeste
O stampă tipărită la Nürnberg despre cucerirea cetăţii de către habsburgi (1692) - Document inedit adus la Oradea
Asediul cetății Oradea din anul 1692 de către trupele imperiale aflate sub comanda generalui Donath Heissler a fost relatat într-un document tipărit în 1692 la Nürnberg de Felsecker Johann Jonathan (1655-1693). O replică a acestui document a fost expusă în cadrul expoziției Domus Dispensatoris. Ocrotirea sănătății, în Cetatea Oradea.
- 03 Iunie 2024
- Citeste
Istoricul american Keith Hitchins despre dimensiunea europeană a personalității lui Avram Iancu
Istoricul Keith Hithchins (1931-2020) este, fără îndoială, cel mai important istoric american, probabil și străin, care s-a aplecat asupra istoriei românilor și României, în secolul al XX-lea.
- 12 Mai 2024
- Citeste
Primăvara întregirii - 1919
În urma Primului Război Mondial, imperiile - cel Austro-Ungar, cel Țarist și cel Otoman - s-au desființat, iar în locul lor au apărut state noi. Oradea s-a aflat în mijlocul unei zone intens disputate între România și Ungaria, apartenența sa într-unul din cele două state fiind subiectul „bătăliilor” politico-diplomatice. După Declarația de Autodeterminare semnată aici pe 12 octombrie 1918 și hotărârea unirii întregului Ardeal cu Regatul României, integrarea urbei de pe Criș în statul român a fost un proces lung și complicat.
- 18 Aprilie 2024
- Citeste
Despre locul Armatei Române în făurirea României Mari
Subiectul în discuție a stat în atenția istoriografiei române și străine atât imediat după 1919/1920, în perioada interbelică, apoi în perioada comunistă, în sfârșit, după 1990, în zilele noastre. Unghiul de vedere a diferit de la o perioadă istorică la alta, chiar în cadrul aceleiași perioade istorice, în funcție de situația geopolitică central și est-europeană a momentului istoric, a relațiilor țării noastre cu vecinii: Rusia Sovietică/ URSS, Ungaria, Serbia/ Iugoslavia.
- 17 Aprilie 2024
- Citeste
Avram Iancu - personalitate europeană a revoluţiei de la 1848-1849
Înconjurat cu o aură mitică, încă din timpul evenimentelor revoluționare paşoptiste, Avram Iancu este o personalitate complexă şi copleşitoare, pe care o evocăm cu gândul la sacrificiul pentru libertate și la devotamentul naţional.
- 02 Aprilie 2024
- Citeste
Restituiri: Dr. Petru Groza - trădător sau patriot?
Spațiul geo-etnografic românesc a avut neșansa să fie la răscrucea intereselor unor mari puteri. Din evul mediu timpuriu până în zilele noastre. Până nu de mult, potrivit unei excelente lucrări a istoricului Gheorghe I. Brătianu, singurul aliat prieten ne era doar Marea Neagră (vezi ”La Mer Noire. Des origines à la conquéte ottomane”). Astăzi și Marea Neagră a pierdut această calitate pentru România.
- 05 Martie 2024
- Citeste