Gazeta Transilvaniei reda pe larg epistola Principelui Alexandru Ioan Cuza către domnul Carol I, prin care în introducere acesta amintește despre părăsirea în grabă a Principatelor Unite, motiv pentru care nu și-a putut regla mai multe afaceri legate de viața sa privată.
Restituiri
Restituiri - Unirea sub Cuza și Ardealul
Acelora care nu au sentimentul apartenenței la ceea ce Eminescu transmitea prin salutul „Sus Nația!” le amintim contextul în care s-a refăcut doar o parte din Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600! Apucăturile din trecut ale unora de a sfida și nesocotii munca și realizările înaintașilor, cum le numea A.D. Xenopol, înlătură cauzele înconjurătoare ale evenimentului în sine.
- 22 Ianuarie 2024
- Citeste
Remember. Un 24 ianuarie special - Oradea, 1972
La interval de 13 ani, în 1972, studenții de la Facultatea de Istorie-Geografie de la Institutul de Învățământ Superior din Oradea, în fruntea lor fiind studentul din anul III Viorel Jurcan, au plănuit și au pus în practică sărbătorirea Unirii Principatelor Române într-un mod inedit.
- 21 Ianuarie 2024
- Citeste
Partenie Cosma (1837-1923) - 100 de ani de la trecerea în lumea veșnică
În galeria marilor bărbați ai neamului care și-au făcut un crez din a gândi și acționa pentru prosperitatea vieții economice a poporului, pentru înaintarea lui spirituală și culturală, un loc distinct îl ocupă Partenie Cosma. A rămas în istorie ca strălucit ctitor al organizării economice – juridice – financiare în Transilvania, inițiator al organizării vieții bisericești pe temeiuri juridice, sprijinitor al culturii, publicist, mare și generos filantrop.
- 29 Decembrie 2023
- Citeste
Andrei Silviu și Nicolae Rajkovič - Eroi ai Oradiei
Din când în când, dacă nu în permanență, este bine să recurgem la istoria națională și, în acest context, la cea locală. În preajma zilei de 9 octombrie, a martirajului lui Andrei Silviu și Nicolae Rajkovič, este bine să zăbovim asupra unei pagini din istoria orașului nostru. Apoi, să gândim cum am putea să permanentizăm memoria eroilor noștri.
- 08 Octombrie 2023
- Citeste
9/19 august 1601 - Asasinarea lui Mihai-Vodă Viteazul
Mihai Viteazul se afla în primăvara anului 1600 la apogeul puterii sale. În hrisoavele sale se intitula cu mândrie: „Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”.
- 18 August 2023
- Citeste
Ultima întâlnire a lui Iuliu Maniu cu MS Regele Mihai I (Note)
„În toamna anului 2022, am găsit în arhiva Fundației Corneliu Coposu câteva documente istorice de mare importanță, pe care am decis să le publicăm”, scrie Ion-Andrei Gherasim, preşedintele Fundaţiei Corneliu Coposu. Primul dintre aceste documente a fost oferit şi ziarului Crişana spre publicare.
- 29 Martie 2023
- Citeste
Portret Iuliu Maniu: „Sfinxul de la Bădăcin”, excepţional om de stat al României - 150 de ani de la naștere
„Pe mine nu reuşesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu de la hotărârile mele nu mă schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi neam, asta fac”. (Iuliu Maniu) Pe 8 ianuarie 2023 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, lider al românilor din Transilvania și mare om de stat al României.
- 09 Ianuarie 2023
- Citeste
Dr. Ioan Ciordaş, martirul românilor bihoreni, 145 de ani de la naştere - „Viaţa mea este a poporului meu”
În parcul din centrul orașului Beiuș te întâmpină o statuie, o „Pieta Bihoreană”, căci ea reprezintă o femeie - România Mare - în faldurile căreia este cuprins un bărbat, nimeni altul decât martirul dr. Ioan Ciordaș, liderul românilor bihoreni.
- 20 Decembrie 2022
- Citeste
O monedă antică de aur dovedește că un imperator din Dacia a fost real - Împăratul uitat din Transilvania
O monedă de aur antică dovedește că un împărat roman din secolul al III-lea, scos din istorie ca „personaj fictiv”, a existat cu adevărat, spun oamenii de știință citați de BBC. Muzeul Brukenthal din Sibiu deține o monedă similară.
- 24 Noiembrie 2022
- Citeste