De mai bine de o oră, eu și fiul meu Theodor, căutăm în interiorul fostei închisori Yedicule din Istanbul locul unde a fost amplasată o tăbliță comemorativă în 23 octombrie 2013 de către fostul premier Victor Ponta și a unor oficiali turci, dar nu o găsim în ruptul capului.
Reportaj
În căutarea Bizanţului pierdut - Pe urmele lui Vodă Brâncoveanu în Istanbul
Uriașa monedă jubiliară a fost gravată de maestrul ardelean Carl Hoffman, care a avut grijă să-și încrusteze inițialele C. și H. În mod sigur, baterea acestei monede jubiliare de care au dat de știre la Istanbul spionii sultanului de la București a stârnit nemulțumirea și nespusa lăcomie a sultanului Ahmed, decis să-l pedepsească pe Prințul Aurului (Altîn Bey) prin chinuirea acestuia și deposedarea lui de toată averea disponibilă.
- 16 Octombrie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanţului pierdut - Pe urmele lui Vodă Brâncoveanu în Istanbul
În după-amiaza zilei de 4 mai 2024, eu și fiul meu, Theodor, ne-am învârtit prin toată cetatea ridicată de bizantini și preschimbată de osmanlâi în teribila închisoare Yedicule (a celor șapte turnuri), în căutarea locului unde a fost anchetat și bătut să spună unde-i sunt ascunse averile și în căutarea unei tăblițe comemorative cu numele lui.
- 07 Octombrie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Yedicule - locul de martiraj al domnului Constantin Brâncoveanu și fiii săi
Încă înainte de a ateriza pe uriașul aeroport din Istanbul, gândul meu constant a fost acela de a vizita locul de martiraj al domnitorului nostru Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești.
- 24 Septembrie 2024
- Citeste
Traian Curta, omul care a oferit lumii bijuteria carstică din Bihor - „O descoperire cum nu s-a mai văzut”
Din fericire, la țară lumea încă te salută, chiar dacă nu te cunoaște, și îți răspunde la salut cu nedisimulată bucurie. Într-o zi de sâmbătă, la sfârșit de vară, drumurile m-au purtat la Chișcău.
- 23 Septembrie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Biserici, mânăstiri și turnuri: memento-uri ale Constantinopolului
Nu departe de Hagia Sofia am vizitat biserica Sfânta Irina, aflată într-o stare de degradare totală, deși este vizitată de foarte multă lume. Această biserică este una dintre cele mai vechi sanctuare creștine ale vechiului Constantinopol.
- 05 August 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - De la o minune supraterană - Hagia Sofia, la o minune subterană - Basilica Cisternă
De la măreața biserică Hagia Sofia ne-am îndreptat spre un alt obiectiv de sorginte bizantină și anume Basilica Cisternă, în limba turcă Yerebatan Sarayi. Basilica Cisternă? O alăturare stranie de cuvinte unul de sfințenie, basilica sau biserică, și celălalt de strictă utilitate, prin termenul de cisternă. Cum să decadă o biserică la statutul de banală cisternă? Cum să se înalțe o simplă cisternă la demnitatea și sacralitatea unei biserici?
- 31 Iulie 2024
- Citeste
Paris, Jocurile Olimpice 2024: Peştişorul nostru de aur din oceanul lor
Ce ştim noi? Noi „suntem mândri" din 4 în 4 ani şi punem poze pe Facebook, dar nu înţelegem exact nici ce înseamnă 1 minut, 44 de secunde şi 72 de sutimi. Pentru că dacă ar fi înotat cu doar 3 sutimi de secundă mai încet, David Popovici şi-ar fi transformat medalia de aur în argint.
- 30 Iulie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanţului pierdut - 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare (2 iulie 1504- 2 iulie 2024)
Ștefan cel Mare s-a considerat un continuator al luptei împăraților bizantini și cea de-a doua soție a sa a fost Maria Asanina Paleologhina care făcea parte din familia împărătească a Paleologilor.
- 16 Iulie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanţului pierdut - 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare (2 iulie 1504- 2 iulie 2024)
Ca să dai de urmele Bizanțului, nu este neapărată nevoie să te duci până în Istanbul, ci să te îndrepți spre arhipelagul de mânăstiri din Bucovina, în frunte cu lăcașurile monastice de la Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Arbore, Dragomirna, Probota, Râșca, Slatina, Bogdana.
- 15 Iulie 2024
- Citeste