Nu departe de Hagia Sofia am vizitat biserica Sfânta Irina, aflată într-o stare de degradare totală, deși este vizitată de foarte multă lume. Această biserică este una dintre cele mai vechi sanctuare creștine ale vechiului Constantinopol.
Reportaj
În căutarea Bizanțului pierdut - De la o minune supraterană - Hagia Sofia, la o minune subterană - Basilica Cisternă
De la măreața biserică Hagia Sofia ne-am îndreptat spre un alt obiectiv de sorginte bizantină și anume Basilica Cisternă, în limba turcă Yerebatan Sarayi. Basilica Cisternă? O alăturare stranie de cuvinte unul de sfințenie, basilica sau biserică, și celălalt de strictă utilitate, prin termenul de cisternă. Cum să decadă o biserică la statutul de banală cisternă? Cum să se înalțe o simplă cisternă la demnitatea și sacralitatea unei biserici?
- 31 Iulie 2024
- Citeste
Paris, Jocurile Olimpice 2024: Peştişorul nostru de aur din oceanul lor
Ce ştim noi? Noi „suntem mândri" din 4 în 4 ani şi punem poze pe Facebook, dar nu înţelegem exact nici ce înseamnă 1 minut, 44 de secunde şi 72 de sutimi. Pentru că dacă ar fi înotat cu doar 3 sutimi de secundă mai încet, David Popovici şi-ar fi transformat medalia de aur în argint.
- 30 Iulie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanţului pierdut - 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare (2 iulie 1504- 2 iulie 2024)
Ștefan cel Mare s-a considerat un continuator al luptei împăraților bizantini și cea de-a doua soție a sa a fost Maria Asanina Paleologhina care făcea parte din familia împărătească a Paleologilor.
- 16 Iulie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanţului pierdut - 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului Ștefan cel Mare (2 iulie 1504- 2 iulie 2024)
Ca să dai de urmele Bizanțului, nu este neapărată nevoie să te duci până în Istanbul, ci să te îndrepți spre arhipelagul de mânăstiri din Bucovina, în frunte cu lăcașurile monastice de la Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Arbore, Dragomirna, Probota, Râșca, Slatina, Bogdana.
- 15 Iulie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Cum și-au incendiat credincioșii propria biserică din Constantinopol?
Strânși în jurul ghidei noastre, o fată drăguță cu semnul tatuat de cheia sol sub urechea dreaptă și care vorbește o engleză fără accent, aflăm că biserica Hagia Sofia, având o lungime de 77 metri și o lățime de 71,20 metri și cu o înălțime de 55,60 metri, nu este, totuși, cea mai mare biserică din lume.
- 26 Iunie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut
„Dacă Pământul ar fi un singur stat, Istanbulul ar fi capitala lui” (Napoleon Bonaparte)
- 19 Iunie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Pe pământ nu există o asemenea splendoare...
Binecunoscuta, anonima și tăcuta jertfă a turistului de pretutindeni constă în aceea de a sta în picioare la cozile imense de dinaintea marilor monumente arhitectonice ale lumii.
- 11 Iunie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Megalo Ekklesia (Marea Biserică) din Istanbul
În chiar prima zi a minivacanței noastre de la 1 Mai, la 5 mai 2024, am avut marele privilegiu de a ajunge lângă Megalo Ekklesia (Marea Bierică) sau Hagia Sofia și a asculta pe ghida noastră în limba engleză despre toată istoria frământată a acestui uriaș așezământ religios.
- 04 Iunie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Păşind printre monumentele antice
Moștenitor al măreției Romei, Bizanțul, timp de mai bine de o mie de ani și-a înălțat fortărețe inexpugnabile, și-a îndreptat armatele spre toate colțurile pământului, încercând să ajungă la întinderea de altădată a Imperiului Roman de pe vremea împăratului Traian.
- 28 Mai 2024
- Citeste