Binecunoscuta, anonima și tăcuta jertfă a turistului de pretutindeni constă în aceea de a sta în picioare la cozile imense de dinaintea marilor monumente arhitectonice ale lumii.
Reportaj
În căutarea Bizanțului pierdut - Megalo Ekklesia (Marea Biserică) din Istanbul
În chiar prima zi a minivacanței noastre de la 1 Mai, la 5 mai 2024, am avut marele privilegiu de a ajunge lângă Megalo Ekklesia (Marea Bierică) sau Hagia Sofia și a asculta pe ghida noastră în limba engleză despre toată istoria frământată a acestui uriaș așezământ religios.
- 04 Iunie 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Păşind printre monumentele antice
Moștenitor al măreției Romei, Bizanțul, timp de mai bine de o mie de ani și-a înălțat fortărețe inexpugnabile, și-a îndreptat armatele spre toate colțurile pământului, încercând să ajungă la întinderea de altădată a Imperiului Roman de pe vremea împăratului Traian.
- 28 Mai 2024
- Citeste
În căutarea Bizanțului pierdut - Între ruinele Hipodromului imperial (I)
Imediat ce urci de pe str. Aksakal Sokagi nr.3, unde este situat hotelul nostru Erguvan și treci pe lângă magazine de tot felul, ajungi nesperat de repede chiar în inima turistică a Istanbulului, locul unde a fost construit Hipodromul Imperiului Bizantin cu coloanele sale antice și apoi măreața catedrală Hagia Sophia înălțată de împăratul Iustinian.
- 22 Mai 2024
- Citeste
De la muzeul lui Kemal Atatürk la moscheea lui Erdogan - În căutarea Bizanțului pierdut
O minivacanță este binevenită atunci când poți să evadezi pentru un timp de locul unde robotești zilnic. Așa s-a întâmplat și cu semnatarul rândurilor de față când fiul meu mi-a rezervat surpriza unei excursii la Istanbul, fostul Constantinopol de altădată (supranumit a doua Romă) pe perioada 1 - 5 mai.
- 15 Mai 2024
- Citeste
Un pelerinaj în Țara sfântă (XLIII) - La Biserica Agoniei lui Iisus
De pe Muntele Măslinilor (Har-ha-Zeitim, în ivrit sau Tjabal-et-Tur, în arabă) coborâm cu toții pe o străduță abruptă, strâmtă și pietruită, mărginită de ziduri de peste doi metri înălțime. Din când în când, zărim printre porți zăbrelite vegetația specifică de aici.
- 12 Decembrie 2023
- Citeste
Un pelerinaj în Țara Sfântă (XLII) - Ultima zi în Țara Sfântă: Grădina Ghetsimani (I)
După micul dejun urcăm în camerele noastre și coborâm cu tot calabalâcul în hol și apoi urcăm în autocar, după ce ne aranjăm în cala de bagaje geamantanele cu ajutorul șoferului Hameed care vorbește bine englezește.
- 21 Noiembrie 2023
- Citeste
Un pelerinaj în Țara Sfântă (XLI) - Ultima noapte în Țara sfântă
13/ 14 noiembrie 2022, Bethlehem
- 13 Noiembrie 2023
- Citeste
Un pelerinaj în Țara Sfântă ( XL) - Haifa - un oraș al viitorului?
În cunoscutul său roman utopic numit Altneuland (Vechiul pământ nou), cu referire destul de limpede la vechiul pământ evreiesc care va trebui să devină noua patrie a evreilor din diaspora, publicat în anul 1902, Teodor Herzl, fondatorul sionismului, a profețit că Haifa va fi „orașul viitorului”, prezicându-i un destin măreț de oraș portuar cosmopolit și înfloritor, unde șoselele vor fi netede ca trotuarele, iar automobilele vor circula pe roți de cauciuc, aproape fără zgomot, fiind descris și un tren aerian electric. Utopia herzliană a fost depășită cu mult de realitatea din zilele noastre.
- 07 Noiembrie 2023
- Citeste
Un pelerinaj în Țara Sfântă (XXXIX) - La Marea Moartă sau la Marea Saramură…
De la Muntele Fericirilor, preoții noștri ne-au spus că vom coborî spre sudul Israelului să vizităm Marea Moartă. Urmăm autostrada de pe lângă râul Iordan care se varsă în marea cea mai sărată din lume, cunoscută în ebraică sub numele de Yam Hamelak (Marea Sărată).
- 31 Octombrie 2023
- Citeste