În parcul din centrul orașului Beiuș te întâmpină o statuie, o „Pieta Bihoreană”, căci ea reprezintă o femeie - România Mare - în faldurile căreia este cuprins un bărbat, nimeni altul decât martirul dr. Ioan Ciordaș, liderul românilor bihoreni.
![Dr. Ioan Ciordaş, martirul românilor bihoreni, 145 de ani de la naştere - „Viaţa mea este a poporului meu”](https://crisana.ro/timthumb.php?src=/media/fisiere/ciordas2.jpg&w=337&h=208&zc=3)
În parcul din centrul orașului Beiuș te întâmpină o statuie, o „Pieta Bihoreană”, căci ea reprezintă o femeie - România Mare - în faldurile căreia este cuprins un bărbat, nimeni altul decât martirul dr. Ioan Ciordaș, liderul românilor bihoreni.
O monedă de aur antică dovedește că un împărat roman din secolul al III-lea, scos din istorie ca „personaj fictiv”, a existat cu adevărat, spun oamenii de știință citați de BBC. Muzeul Brukenthal din Sibiu deține o monedă similară.
În data de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României. Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.
Istoria „de la firul ierbii” ne oferă o imagine a membrilor societăţii româneşti pe care nu o regăsim în manualele şcolare. Este firesc acest lucru deoarece o relatare amănunţită, cum este cea de faţă, despre un zvon care circula la Oradea, la începutul anului 1955, ar putea speria un copil şi i-ar putea determina pe părinţii săi să vină val-vârtej la şcoală şi să îl certe pe cadrul didactic care îndrăzneşte să discute cu copiii despre cârnaţi din carne de om şi despre alte ştiri false difuzate în perioada Războiului Rece. (Foto - podul central 1960)
În data de 26 iunie se împlinesc 100 de ani de la naşterea părintelui arhimandrit Ioan Iovan. Acesta s-a născut în satul Husasău de Criș, jud. Bihor, în familia preotului ortodox Gavril Iovan, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia.
În perioada 25-27 aprilie 1992, regele Mihai I, însoţit de regina Ana, a efectuat o vizită cu caracter particular în România, dând curs invitaţiei primite din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, de a petrece sărbătorile Sfintelor Paşti la Mănăstirea Putna.
Emanuil Gojdu are origini aromâne, familia sa, negustori înstăriţi, fiind originară din oraşul Moscopole, Macedonia greacă (sudul Albaniei de azi). Emanuil Gojdu s-a născut pe data de 9 februarie 1802, în Oradea, locuind în casa de la nr. 1 de pe actuala stradă Traian Moșoiu.
Ca istoric, cercetând anumite felii din istoria noastră națională, puse în context mai larg regional sau chiar european, am constatat că omul de rând are o memorie scurtă, trăiește întotdeauna în prezent, nu gândește evenimentele pe termen mediu sau lung. Poate pentru că știe că are o singură viață, pe care dorește să o trăiască din plin. Prea puțini dintre noi se gândesc la viața înaintașilor, chiar la viața viitoare a copiilor noștri.
Articolul care face subiectul acestei analize este intitulat „Noi documente arată cum cei ce au devenit în cele din urmă aliați ai URSS în Al Doilea Război Mondial, Franța & Marea Britanie, voiau să bombardeze câmpuri petrolifere sovietice înainte de invazia lui Hitler” și poate fi citit pe site-ul în limba engleză a Russia Today. Acest articol este doar un pretext pentru a relua, foarte succint, pe un spațiu restrâns, mai multe narațiuni preferate ale Moscovei referitoare la Al Doilea Război Mondial, unele adevărate interpretări proprii sau deformări ale istoriei.
De ce Oradea a devenit Oradea Mare nimeni nu putea spune cu certitudine. Așa că s-au avansat tot felul de presupuneri, care de care mai fanteziste. Și ele erau rodul unor istorici, nu a unor diletanți!