Şase decenii de politică sub doi împăraţi austro-ungari, trei regi ai României, un dictator militar şi un regim străin, bolşevic, impus cu forţa armelor. O carieră neobişnuită a unui om excepţional care nu şi-a trădat niciodată principiile, a crezut până în ultima clipă cu tărie în superioritatea democraţiei parlamentare şi a drepturilor umane faţă de orice tip de dictatură. Pe 5 februarie se împlinesc 68 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în temniţa din Sighet.
Restituiri
Oradea - Despre (mai ales) 12 octombrie 1944
Suntem încă sub impresia aniversării Centenarului României Mari în urmă cu doi ani de zile, fără îndoială unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei noastre naționale. Cu acel prilej, am marcat și remarcat un alt eveniment astral petrecut la Oradea cu câteva săptămâni înainte de 1 Decembrie 1918.
- 11 Octombrie 2020
- Citeste
Cum a fost atunci? - Dictatul de la Viena trăit la Oradea acum 80 de ani
În urmă cu exact 80 de ani Transilvania de Nord era oferită de Hitler și Mussolini Ungariei horthiste ca urmare a fidelității sale față de politica revizionistă a celor două mari puteri europene ale vremii.
- 30 August 2020
- Citeste
80 de ani de la Pactul dintre Hitler şi Stalin - Dezmembrarea României Mari
Doar la 22 de ani de la unirea cu patria-mamă a Basarabiei și Bucovinei de Nord, Uniunea Sovietică ne răpește, prin violență și vicleșug, aceste teritorii românești, milenare.
- 01 Iulie 2020
- Citeste
Varianta originală a Tratatului de la Trianon - Disponibilă oricărui român
O copie a Tratatului de la Trianon, care oficializa, la 4 iunie 1920, actuala frontieră a României cu Ungaria, poate fi descărcată, în format digital, de pe site-ul unei companii din Petroşani specializată în operaţiuni de arhivare.
- 05 Iunie 2020
- Citeste
76 de ani de la începutul Holocaustului în Bihor şi Oradea - Comemorarea deportării evreilor
În mai 1944 începea drumul evreilor bihoreni spre necunoscut. Un drum fără întoarcere, pentru majoritatea dintre ei. Din parcul Rhedey au început să pornească primele garnituri, încărcate cu evrei, în condiții umilitoare, greu de imaginat, cu atât mai mult de suportat.
- 25 Mai 2020
- Citeste
Destine pe un petec de sac- Moștenirea deținuților politici care au reabilitat Cazinoul din Constanța
Deţinuţii politici care au reabilitat Cazinoul din Constanţa au lăsat un mesaj către viitor pe un petec de sac, găsit în tenciuala din perete. Printre cei peste o sută de deţinuţi care au refăcut clădirea după război era şi cunoscutul arhitect Constantin Joja.
- 13 Mai 2020
- Citeste
Dosarele istoriei - România și „Primăvara de la Praga”
În anii 1960 Cehoslovacia se confrunta cu o criză economică de proporții, situație ce a creat mari tensiuni sociale, precum și dispute acerbe în cadrul conducerii Partidului Comunist Cehoslovac. Ca urmare, Antonin Novotny a demisionat din funcția de prim-secretar al Partidului Comunist Cehoslovac și din cea de președinte al Cehoslovaciei.
- 11 Februarie 2020
- Citeste
Planurile operative ale Securității din 1989 spulberă teza „agenturilor” - În subordinea Cabinetelor 1 şi 2 (III)
Al treilea document normativ al Securității care era în vigoare la finele anului 1989 ilustrează modul în care DSS s-a plasat, chiar şi în momentele în care zilele regimului Ceauşescu erau numărate, de partea dictatorului.
- 09 Ianuarie 2020
- Citeste
Planurile operative ale Securității din 1989 spulberă teza „agenturilor” - În subordinea Cabinetelor 1 şi 2 (II)
„Lupta împotriva agenturilor” și activitatea ICE Dunărea. Nu numai liniştea dictatorului era în grija Securităţii, ci şi umplerea conturilor sale. Spionajul economic se afla şi el la loc de mare cinste în planul de măsuri pe 1989.
- 08 Ianuarie 2020
- Citeste