În cele ce urmează, vom prezenta părţi din discursul lui Iuliu Maniu, aşa cum a fost reprodus de ziarul "Telegraful Român" din 11 decembrie 1918, o reeditare în aceeaşi publicaţie din anul 1943. Impresia copleşitoare, de contopire între orator şi cei cărora li se adresa, care se degajă din lecturarea discursului (întrerupt prin aplauze şi aclamţii îndelungate de peste 20 de ori) este întregită de frumuseţea deosebită a unora dintre pasaje.
Restituiri
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (II)
În 1 decembrie 1918, la ora 7.00 dimineaţa, în bisericile ortodoxe şi greco-catolice din Alba Iulia s-au ţinut slujbe şi Te Deum-uri solemne. A urmat o impresionantă paradă a mulţimilor sosite în oraş, prin porţile Cetăţii şi pe lângă Casinoul Ofiţerilor, spre locul destinat poporului, Platoul Romanilor.
- 27 Noiembrie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia
Consiliul Naţional Român Central a publicat în 18 noiembrie 1918 manifestul Către popoarele lumii - în ediţie trilingvă (română, engleză şi franceză), inspirat din Declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii. Pe cuprinsul defunctului imperiu erau răspândiţi însă mii de soldaţi români, care trebuiau aduşi acasă.
- 26 Noiembrie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Pregătirea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia
În tulburata lună octombrie 1918, luna prăbuşirii politico-militare a Dublei Monarhii, Viena a reprezentat principalul centru de întretăiere a şuvoaielor de soldaţi care se revărsau dinspre fronturi, în special de pe cel italian. Aici luptaseră foarte mulţi români ardeleni, iar gruparea militară ce se constituia la Viena trebuia organizată şi trimisă legal, înarmată, în Transilvania.
- 15 Noiembrie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Sfârşitul Marelui Război. Armistiţiul (III)
Înfrângerea Bulgariei a reintrodus România în planurile Aliaţilor, care mizau pe o mobilizare rapidă a armatei. Regele Ferdinand, care a reuşit mai bine de şase luni să amâne ratificarea Tratatului de pace de la Bucureşti, a respins oferta de a poziţiona România neutră faţă de Puterile Centrale şi să renunţe la Transilvania. Sfârşitul războiului era aproape, dar România era nevoită să se pregătească pentru o altă confruntare militară.
- 12 Noiembrie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Sfârşitul Marelui Război. Armistiţiul (II)
În vara şi toamna anului 1918, trupele Aliate lansează mai multe ofensive care vor demola Frontul de Vest şi pe cel din Balcani. În România veştile despre întorsătura favorabilă pe care a luat-o războiul a provocat euforie, iar armata română se pregătea să reintre în luptă.
- 11 Noiembrie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Sfârşitul Marelui Război. Armistiţiul
Au trecut şase luni amare din momentul semnării Păcii de la Buftea. România era învinsă, capitala ocupată, iar regele Ferdinand supus unei presiuni constante să ratifice documentul care lăsa ţara la cheremul Puterilor Centrale. În primăvară lui 1918 germanii lansează ofensiva de primăvară. Soarta războiului urma să se schimbe.
- 08 Noiembrie 2018
- Citeste
Un fascinant document al Marii Uniri - Albumul Istoric Vasile Goldiș 1918
În preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, istoricul Florian Dudaș dezvăluie un fascinant document al mărețului eveniment, anume Albumul Istoric original ce a aparținut marelui om politic de obârșie din sudul Bihorului istoric Vasile Goldiș. Lucrarea constituie, în felul ei, o carte-document.
- 05 Noiembrie 2018
- Citeste
În presa vremii, mediile politice româneşti şi istoriografie - Ecoul declaraţiei de autodeterminare naţională din Oradea
Declaraţia de autodeterminare naţională a avut un justificat ecou în epocă, realitate ce se desprinde din numeroase comentarii publicistice, din unele documente şi aprecieri formulate ulterior de participanţii la Conferinţa de la Oradea.
- 11 Octombrie 2018
- Citeste
Centenarul declaraţiei de autodeterminare naţională a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş - Oradea, 12 octombrie 1918
În lupta pentru desăvârşirea procesului de făurire a statului naţional unitar român, Conferinţa de la Oradea, din 12 octombrie 1918, cu prilejul căreia liderii mişcării naţionale a românilor de dincoace de Carpaţi au elaborat un document politic remarcabil - Declaraţia de autodeterminare naţională a celor peste trei milioane şi jumătate de români din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş - se situează printre momentele decisive.
- 09 Octombrie 2018
- Citeste