Pentru a aduce la cunoștința publică fapte ale eroilor pe care-i evocăm, recurgem la memoria documentelor.
Restituiri
Restituiri la Centenarul Marii Unirii - Onor Eroilor Neamului din Bihor
Bunicii, străbunicii şi unchii mei, asemenea înaintaşilor noștri, au luptat pentru Independenţa României la 1877-1878, în Primul şi Al Doilea Război Mondial.
- 16 Mai 2018
- Citeste
Restituiri. Jertfa de sânge a românilor - Eroii și veteranii din Sudrigiu
Din păcate, nici memoria colectivă, nici actele oficiale nu au păstrat decât numele de botez ale eroilor din cele două Războaie Mondiale. Aceste nume sunt scrise într-un tablou păstrat în biserica ortodoxă a satului și folosit la parastasul făcut la Duminica Tomii pentru pomenirea eroilor satului.
- 14 Mai 2018
- Citeste
Ionel Pop, nepotul lui Iuliu Maniu - Unul dintre secretarii Marii Uniri
Ionel Pop a fost crescut de Iuliu Maniu după moartea tatălui său, a fost doctor în drept și a moștenit de la Maniu biroul de avocat din Blaj. Descrierea amănunțită a Casei Maniu făcută de Ionel Pop facilitează, astăzi, restaurarea clădirii monument istoric.
- 14 Mai 2018
- Citeste
Restituiri. Jertfa de sânge a românilor - Eroi ai neamului din satele din sudul Bihorului
Eroii și veteranii din Poiana de Vașcău.
- 08 Mai 2018
- Citeste
Restituiri. Jertfa de sânge a românilor - Eroi ai neamului din satele din sudul Bihorului
Eroii și veteranii de război din Câmpani.
- 06 Mai 2018
- Citeste
Restituiri. Jerta de sânge a românilor - Eroi ai neamului din satele din sudul Bihorului
Nici în Primul, nici în al Doilea Război Mondial, satele din Sudul Bihorului nu au fost teatrul unor operaţii militare. Mobilizarea, concentrarea şi plecarea pe front a celor concentrați erau momente dureroase, nu numai pentru familiile celor în cauză, ci pentru întregul sat în cauză.
- 03 Mai 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Pacea de la Buftea
Ieşirea din război a Rusiei bolşevice conduse de Lelin şi Troţki a lăsat România singură în faţa Puterilor Centrale. Comandamentele de război german şi austro-ungar au urmărit cu interes retragerea haotică de pe front a trupelor ruse şi dislocarea unor mari unităţi româneşti pentru a le ţine sub control.
- 24 Aprilie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Campania militară din Basarabia
În seara zilei de 23 ianuarie 1918, Divizia 11 Infanterie a trecut Prutul. O parte dintre militari au fost îmbarcaţi în tren, alta a mărşăluit pe jos, direct spre Chişinău. Niciuna dintre cele două coloane militare nu a întâmpinat o rezistenţă semnificativă. Campania militară de eliberare a Basarabiei a început în miezul iernii pentru a înflori glorios în primăvară.
- 28 Martie 2018
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Campania militară din Basarabia
La începutul anului 1918, armata română era unica forţă militară disciplinată a Aliaţilor de pe Frontul de Răsărit. Hotărârea lui Lenin de a încheia pacea şi destrămarea rapidă a armatei ruseşti a pus România într-o situaţie dificilă.
- 27 Martie 2018
- Citeste