Revenim cu un nou episod mai puţin cunoscut din culisele revoluţiei bolşevice din octombrie (7 noiembrie pe stil nou). Dacă în episoadele precedente arătam cum liderii germani l-au expediat în secret pe V.I. Lenin în Rusia, finanţându-i generos acţiunile, de această dată vom prezenta modul în care celălalt artizan al puciului bolşevic, Lev Troţki, a ajuns din SUA în Rusia.
Restituiri
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Armistiţiul şi retragerea armatelor ruse (II)
Semnarea armistiţiului de la Focşani i-a pus la grea încercare pe comandanţii de trupe români, nevoiţi să-şi sporească prezenţa în rândul soldaţilor pentru a nu permite fraternizarea. Armata română trebuia menţinută în stare de alertă, misiunea pentru care intrase în marele război încă nu fusese îndeplinită, doar amânată.
- 06 Noiembrie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Armistiţiul şi retragerea armatelor ruse
Vestea preluării puterii de către bolşevici şi emiterea Decretului asupra păcii cade ca o lovitură de trăsnet în România. Deşi trupele ruse erau instabile, o parte a lor luptaseră bine în campania din vara anului 1917 şi fără aportul lor menţinerea frontului era o sarcină imposibilă pentru români.
- 05 Noiembrie 2017
- Citeste
100 de ani. Revoluţia bolşevică şi trădarea României - „Pachetul” Lenin pentru Rusia
Aşa cum precizam în serialul dedicat loviturii de stat din octombrie, revenim la momentul întoarcerii în Rusia a conducătorilor bolşevici Lenin şi Troţki. Episodul întoarcerii lui Vladimir Ilici Lenin în Rusia a fost ţinut la secret de serviciile speciale germane. Încă de pe atunci au existat voci care l-au acuzat pe Lenin că este spion german.
- 02 Noiembrie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Între război şi pace. Revoluţia bolşevică (III)
Bolşevicii au preluat puterea la Petrograd aproape fără nicio opoziţie. Practic, se treziseră la cârma celui mai întins stat din lume datorită incapacităţii Guvernului Kerenski de a stăpâni situaţia, pe fondul bolşevizării rapide a soldaţilor. Pentru ei, bolşevismul era sinonim cu încetarea războiului.
- 01 Noiembrie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Între război şi pace. Revoluţia bolşevică (II)
Insurecția bolșevică survine pe fondul deteriorării complete a popularității Guvernului provizoriu condus de Kerenski și a unei situații de criză profundă, atât pe front, cât și în întreaga societate și economie. Soldaţii refuzau întoarcerea pe front, populaţia oraşelor cerea cu insistenţă hrană, libertate şi pace.
- 31 Octombrie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Între război şi pace. Revoluţia bolşevică
Rezistenţa Armatei Române în vara anului 1917 pe frontul din Moldova a dejucat planurile Puterilor Centrale de anihilare a statului român. A urmat o perioadă de relativă acalmie. Situaţia s-a complicat extrem de mult pentru Aliaţi, dar mai ales pentru România, în momentul preluării puterii în Rusia de către bolşevicii conduşi de V.I. Lenin.
- 30 Octombrie 2017
- Citeste
Trei luptători anticomuniști deshumaţi în zona comunei Cricău, Alba - Partizanii din Piatra Craivii
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat în perioada 22-23 august 2017 o campanie de investigaţii arheologice pe teritoriul comunei Cricău din jud. Alba. Acţiunea a avut ca obiectiv deshumarea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu, care au murit la 8 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupe și cadre operative ale Securității.
- 06 Septembrie 2017
- Citeste
Căută trei partizani uciși într-o luptă cu Securitatea în 1949 - Pe urmele crimelor comuniste
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, începând de marți, 22 august, o acțiune de deshumare a trei partizani - Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu - care au murit în 1949 într-o confruntare armată cu trupe ale Securității. Acțiunea de investigaţii arheologice are loc pe teritoriul comunei Cricău din județul Alba, anunță instituția.
- 23 August 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Consecinţele bătăliilor purtate în 1917
Marile încleştări militare din vara anului 1917 au salvat existenţa statului român şi a monarhiei, devenind fundaţia solidă pe care s-a clădit mai apoi România Mare. Armata română a câştigat atât respectul aliaţilor, dar mai ales al inamicilor germani şi austrieci. Victoriile au avut un efect formidabil asupra românilor de rând, a soldaţilor, care proveneau în covârşitoare măsură din rândul ţăranilor.
- 20 August 2017
- Citeste