Campania din vara anului 1917 a fost una de succes, reușindu-se, în faza inițială, înfrângerea trupelor Puterilor Centrale în bătăliile de la Mărăști, Oituz și Mărășești. Planificatorii militari români intenționau să dezvolte această ofensivă în continuare, pentru a începe eliberarea teritoriului ocupat, dar izbucnirea revoluției în Imperiul Rus a dus la abandonarea acestor planuri și trecerea din nou la defensivă strategică. Bătălia de la Mărăşti a însemnat „prima victorie adevărată din istoria armatei române moderne.”
Restituiri
100 de ani. Marşul spre Marea Unire 1916-1919 - Reorganizarea Armatei Române (ianuarie-iunie 1917)
Retrasă în Moldova şi stabilizând linia frontului, armata a intrat într-un amplu proces de reorganizare şi înarmare, în condiţii extrem de grele. Cu ajutor francez a fost reorganizată marina militară şi s-au constituit primele escadrile de aviaţie. Efortul comun româno-francez în reorganizarea armatei a fost surprins cel mai inspirat de Argetoianu în „Memoriile” sale: „Francezii ne-au arătat drumul, dar noi l-am parcurs singuri”.
- 13 Iulie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire 1916-1919 - Reorganizarea Armatei Române (ianuarie-iunie 1917)
„În afara diviziilor din munţi nu a mai rămas nimic din Armata Română”, informa guvernul de la Paris, pe 13 decembrie 1916, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze în România. Retrasă în Moldova şi stabilizând linia frontului, armata a intrat într-un amplu proces de reorganizare şi înarmare, în condiţii extrem de grele.
- 12 Iulie 2017
- Citeste
100 de ani. Marşul spre Marea Unire (1916-1919) - Consecinţele înfrângerii din 1916
Cotidianul CRIŞANA continuă serialul de restituiri al marilor momente istorice care au precedat făurirea României Mari, la un secol de la petrecerea evenimentelor.
- 02 Iulie 2017
- Citeste
Să reaprindem scânteia dezrobirii românilor în Basarabia - Un an de la constituirea „Sfatului Ţării 2”
La 27 martie 2016 s-a constituit la Chişinău Mişcarea Unionistă Sfatul Ţării 2. De la constituirea „Sfatului Ţării 2” au fost elaborate declaraţii, apeluri, luări de atitudine faţă de acţiunile şi declaraţiile duşmănoase ale trădătorului de neam Igor Dodon.
- 22 Mai 2017
- Citeste
Eveniment IICCMER. Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin - Iniţiativa de muzealizare, în dezbatere
Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat în intervalul 11-14 mai, la Petroșani, un workshop intitulat „Pledoarie pentru muzeele comunismului în România”.
- 21 Mai 2017
- Citeste
La 99 ani de la Unirea Basarabiei cu țara, accident istoric dincolo de Prut - Basarabia, o lacrimă pe obrazul României
Găgăuzii și transnistrienii le-au ales moldovenilor un președinte. Din 1991 românii din Moldova votează ciclic când binele, cînd răul, de astă-dată răul, votat pentru Dodon.
- 26 Martie 2017
- Citeste
Execuția lui Horea și Cloșca - barbaria secolului în Transilvania - Revoluțiunea lui Horia de la 1784
În volumul “Cercetări istorice în arhivele și bibliotecile Ungariei și ale Transilvaniei”, marele Nicolae Densușianu în anul 1880 află că: revoluțiunea lui Horia descoperă “relațiuni contemporane” ce până atunci erau necunoscute mai ales istoricilor străini.
- 12 Martie 2017
- Citeste
Strănepotul lui Iuliu Maniu solicită sprijin pentru căutarea martirului-Scrisoare către preşedintele Iohanis
Dr. Ioan Boilă i-a trimis președintelui țării, Klaus Iohannis, o cerere prin care solicită reluarea căutărilor rămăşiţelor pământeşti ale lui Iuliu Maniu.
- 12 Februarie 2017
- Citeste
O figură emblematică: avocatul și filantropul Emanuil Gojdu - 215 ani de la naștere
Emanuil Gojdu a făcut parte dintr-o familie macedoromână, această origine dinspre tată fiind confirmată de mai toți biografii săi, după cum se menționează în vol. "Viața și activitatea lui Emanuil Gojdu" (1802-1870), Maria Berenyi, 2002. O familie care își avea rădăcinile în orașul Moscopole, centru economic și cultural deosebit de bogat și înfloritor, care până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea a reprezentat cel mai important punct de cultură și civilizație pentru macedoromâni.
- 10 Februarie 2017
- Citeste