O echipă coordonată de dr. Viorica Crișan, de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a reluat săpăturile arheologice la cetatea dacică din Valea Zânelor-Covasna, obiectivul campaniei fiind scoaterea la lumină a unui templu descoperit în urmă cu aproape trei ani.
Restituiri
Salvaţi Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin - Poveste unei şcoli
O adevărată pildă peste timp este povestea Școlii Giminaziale Bădăcin. Dintr-un material semnat de cercetătorul științific Marin Pop, reiese că odată cu evenimentele omagiale dedicate lui Iuliu Maniu la împlinirea vârstei de 60 de ani, Societatea culturală a studenţilor sălăjeni de la Universitatea din Cluj (azi Universitatea „Babeș- Bolyai”) numită „Sălăjana”, a vrut șă facă ceva special pentru mentorul ei.
- 21 Iulie 2016
- Citeste
Cetatea Oradea în timpul războaielor napolioniene
În mai 1795 vicarul Kiss Mihaly se adresează din nou superiorului capucinilor pentru desemnarea unui preot cunoscător de franceză, care să-l înlocuiască pe cel care a fost trimis la Timişoara.
- 18 Iulie 2016
- Citeste
Cetatea Oradea în timpul războaielor napolioniene
Războaiele cu Franţa au solicitat mari eforturi din partea monarhiei habsburgice mai bine de două decenii, timp în care s-a aflat aproape mereu în poziţie de defensivă, provocată să facă faţă agresiuni unei armate gloriose cum a fost aceea a lui Napoleon.
- 17 Iulie 2016
- Citeste
O radiografie istorică a secolului XI - Cine a fost întemeietorul Oradiei, regele Ladislau I ? (III)
Se consideră de către istoricii maghiari că, prin victoriile regelui Ladislau asupra invadatorilor, s-a recuperat aproape toată Transilvania de către Ungaria. Este o estimare logică, ținând cont că Sfântul Ștefan (Vajk) fusese născut din fiica creștină a căpeteniei Transilvaniei, Gyula, iar tatăl, Géza, i-a fost conducătorul Ungariei.
- 01 Iulie 2016
- Citeste
Cine a fost întemeietorul Oradiei, regele Ladislau I? (II)
La decizia regelui Ladislau de a se alia cu Roma, e foarte probabil să fi contribuit și originea italiană și nu germană a papei Grigore al VII-lea (născut ca Hildebrand, în Toscana), cât și conflictul respectivului cu împăratul Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman, cunoscut în istorie ca „disputa pentru învestitură“, ce era în plină desfășurare chiar înainte ca Ladislau să preia tronul Ungariei.
- 27 Iunie 2016
- Citeste
O scurtă radiografie istorică a secolului XI - Cine a fost întemeietorul Oradiei, regele Ladislau I?
Dacă eliminăm clișeul comunist cu rolul maselor în înfăptuirea istoriei, apariția Oradiei și legarea ei de un rege foarte important al Ungariei, n-ar trebui să ne mai mire. Problema este că acest rege, ajuns sfânt al Bisericii Catolice în 1192, recunoscut și ca sfânt al Bisericii Ortodoxe, la începutul acestui mileniu, este relativ puțin cunoscut publicului român.
- 26 Iunie 2016
- Citeste
24 iunie - dublu eveniment în Parcul Traian din Oradea - Avram Iancu, erou naţional şi vizionar european
Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” Oradea va invită în ziua de 24 iunie la comemorarea martiriului conducătorilor răscoalei românilor ardeleni, cei care au tras semnalul renaşterii virtuţilor noastre româneşti: martirii Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi pentru a cinsti creştineşte cei 192 de ani de la naşterea eroului nostru naţional Avram Iancu.
- 22 Iunie 2016
- Citeste
Apariția orașului Oradea prin mănăstirea catolică a Sf. Ladislau
Perioada comunistă i-a obligat pe istorici să excludă personalitățile din crearea istoriei și să aducă în prim-plan „rolul maselor“ în facerea ei. Cum a afectat asta istoria Oradiei? Simplu: regelui Ladislau i s-a rezervat doar rolul de legendă în întemeierea urbei...
- 14 Iunie 2016
- Citeste
Românii pun mână de la mână pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu - Autorităţile stau cu mâinile-n sân
La un an şi trei luni de la demararea campaniei publice „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, s-au strâns 146.880 de lei.
- 31 Mai 2016
- Citeste