Pe şantierul Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Bădăcin muncitorii au desfăcut cărămidă cu cărămidă cele două terase, apoi au început excavaţiile la fundaţii, pentru consolidarea lor.
Restituiri
Casa Memorială "Iuliu Maniu" are în continuare nevoie de ajutor - Au început lucrările
După prima săptămână de lucru la Casa Memorială "Iuliu Maniu", săptămână în care a sosit echipa, s-au adus şi descărcat diverse materiale, s-a deliminat zona şantierului, s-au făcut măsurători, s-a dezvelit parte din fundaţie şi s-a întrunit echipa de specialişti, veştile nu sunt din cele mai îmbucurătoare.
- 12 Noiembrie 2015
- Citeste
382 de ani de la prima atestare documentară - Varadinum, numele latinizat al Oradiei
Varadinum este numele latinizat cu care a fost pomenită Oradea în prima ei atestare documentară din anul 1133, dar vechimea ei este mult mai mare, pe raza oraşului găsindu-se ceramică şi monetărie încă din neolitic (etapă a istoriei caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită şi din bronz, prin apariţia olăritului, a agriculturii primitive şi a creşterii animalelor).
- 01 Noiembrie 2015
- Citeste
Anchete pentru 709 morţi, 2.198 răniţi - vinovaţi fără vină şi adevărul îngropat - Dosarul Revoluţiei, clasat
Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.
- 23 Octombrie 2015
- Citeste
Dosarul Mineriada: Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi Victor Stănculescu, urmăriţi penal - Crime împotriva umanităţii
Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.
- 21 Octombrie 2015
- Citeste
Ruinele unui Bihor din Muntenegru şi patru filme document - Un bihorean pe urmele strămoşilor pierduţi
Tudor Chirilă, căci despre el vorbim, ilustrează ceea ce pe la noi cu onoare se rosteşte: "viţă - poroviţă" bihorean.
- 18 Octombrie 2015
- Citeste
Declaraţia de Independenţă de la Oradea din 12 octombrie 1918 - Importanţa Oradiei pe harta mondială
„Oradea a fost aleasă în mod specific pentru a fi consemnată ca oraşul în care s-a creat, dezbătut şi semnat Declaraţia de Independenţă şi autodeterminare a românilor de la 12 octombrie 1918, de către cei mai iluştri oameni politici ai vremii".
- 11 Octombrie 2015
- Citeste
Cum a fost posibil 12 octombrie 1918? Doar o explicaţie
Adesea se încearcă acreditarea ideii conform căreia momentul 1918 este deja unul perimat în istoria Europei Centrale şi că desăvârşirea statelor naţionale în această parte de lume nu ar fi fost tocmai cea mai ispirată idee.
- 11 Octombrie 2015
- Citeste
Octombrie 1944. Un sacrificiu trecut prea mult timp sub tăcere - Eroi orădeni lăsaţi în uitare
Cine nu le recunoaşte meritele, chiar sacrificiul suprem dat pe altarul naţional? Care sunt cauzele, mai bine zis interesele politice înguste, pentru care se perpetuează nerecunoaşterea meritelor unor orădeni care au fost sacrificaţi de ocupanţii străini pentru că s-au implicat în apărarea siguranţei publice a individului şi averii acestuia, indiferent de etnie şi religie?
- 11 Octombrie 2015
- Citeste
Vă mai amintiţi de Goma? Paul Goma
De ce marele scriitor Paul Goma nu se poate întoarce în ţara în care s-a născut şi pentru a cărei demnitate şi-a dăruit toată viaţa şi opera?
- 02 Octombrie 2015
- Citeste