Anchete pentru 709 morţi, 2.198 răniţi - vinovaţi fără vină şi adevărul îngropat - Dosarul Revoluţiei, clasat
Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul 11/P/2014 privind fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.
În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, "nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare".
De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.
Cine a îngropat Revoluţia?
În legătură cu acest subiect, politologul Alina Mungiu-Pippidi a declarat pentru Mediafax că sunt persoane care deja au plătit pentru Revoluţia din decembrie 1989, un exemplu în acest sens fiind generalul Victor Atanasie Stănculescu.
"E adevărat ce zice Parchetul, că sunt oameni care au plătit, generalul Stănculescu, care este chemat şi în celălalt dosar (dosarul Mineriadei-n.r.) este unul din oamenii care deja au ispăşit. Lucrurile pe care le investigau ei nu aveau vinovaţi clari. Peste tot unde vinovăţia a fost clară, ea a fost atribuită, justiţa s-a pronunţat. În rest, dosarul era destul de inutil, pentru că faptele au fost îngropate şi faptele au fost îngropate de foarte multă vreme. Ce aş sugera însă Parchetului, dacă tot îl cheamă pe generalul Florescu (Mugurel Florescu, n.r.) în celălalt dosar (dosarul Mineriadei, n.r.) este să deschidă un dosar nou cu cine a îngropat faptele Revoluţiei", a spus Alina Mungiu-Pippidi.
De asemenea, aceasta a precizat că, în urmă cu 20 de ani, când conducea săptămânalul Expres, a văzut integral acest dosar al Revoluţiei, în care se spunea explicit "să nu se facă examen balistic la morţii respectivi".
"Deci, practic, am văzut, cu ochii mei, că exista dovada că nu s-a vrut o investigaţie clară pentru a se stabili ale cui erau armele care i-au omorât pe oamenii din Bucureşti. Actele acestea existau, noi am publicat, la vremea respectivă, o parte din ele în ziar. Aş face o investigaţie în cine a îngopat acest dosar, cine a îngropat faptele şi cine a condus o anchetă atât de incompetentă că, într-adevăr, 25 de ani mai târziu, nu îţi mai rămâne decât să închizi şi să spui că cei care au dat ordin să se tragă sunt condamnaţi deja. În rest, nu mai rămâne decât un mare mister şi, evident, ce n-ai cercetat acum 25 de ani e foarte greu să cercetezi azi", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi, precizând că, dacă nu se va deschide un nou dosar, această situaţie va rămâne în istorie ca dovada "unui mare cover up".
"Dovezi de cover up există şi, întrucât există, aş sugera Parchetului să deschidă un alt dosar prin care să cerceteze asta, mai ales că personajele sunt printre noi, le vedem la televiziune", a mai spus ea.
O decizie aberantă
Contactat de Mediafax în legătură cu hotărârea procurorilor de la Secţia Parchetelor Militare de a clasa Dosarul Revoluţiei, actorul Ion Caramitru, unul dintre participanţii la evenimentele din decembrie 1989, a spus că este "dezgustat" de această "decizie aberantă".
"Faptul că dosarul Mineriadei se deschide şi dosarul Revoluţiei se închide cred că numai la noi, în România, se poate petrece lucrul acesta. Oamenii care au fost la originea Mineriadei sunt oamenii care au confiscat Revoluţia. Lucrul ăsta nu poate fi lipsit de interes şi pare şi hilar, şi tragic, în acelaşi timp", a spus Ion Caramitru.
"Cum pot veni nişte procurori să spună că se închide (dosarul, n.r.), când este vorba de oameni care au murit, de declaraţii, de o anchetă care a fost făcută de generalul Voinea (Dan Voinea, n.r.), care a fost în amănunţime dusă la capăt şi apoi el înlocuit tocmai ca să înceteze acţiunea ş.a.m.d. Pare-se că e o lucrare în compensaţie cu deschiderea dosarului Mineriadei. Nu se poate, e aberant, au murit oameni şi mult mai mulţi ca la Mineriadă. Sunt decizii care sunt păstrate în Arhiva Militară, în arhiva Securităţii, în arhiva Miliţiei ş.a.m.d. Se ştie, a fost un proces al Revoluţiei în care au fost condamnaţi anumiţi oameni în baza unor probe. Probele alea nu mai pot fi lipsite de interes acum. Din punct de vedere juridic - eu care nu sunt specialist -, mi se pare aberant", a mai spus Ion Caramitru.
Potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii, în decembrie 1989 au fost împușcați mortal 1.142 de revoluţionari şi 3.138 au fost răniţi, alţi 760 fiind reţinuţi.
CEDO a decis continuarea dosarului!
Generalul Dan Voinea, unul dintre anchetatorii dosarului Evenimentelor din Decembrie 1989, s-a arătat surprins de decizia Parchetului General de a clasa dosarul: "Soluția de clasare este complet nelegală, pentru că infracțiunile contra umanității de regăsesc și în noul Cod penal și sunt imprescriptibile, deci nu se poate invoca prescripția! Același grup de putere care este anchetat acum în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie îl regăsim ca răspunzător de victimele Revoluției. Și atunci, cum într-un dosar începi urmărirea penală pentru crime împotriva umanității și în celălalt în care ai tot crime împotriva umanității, dai clasare?".
"Soluția Parchetului contravine deciziei CEDO ce se află sub monitorizarea Comisiei de Miniștri de la nivelul Uniunii Europene în "dosarul Asociația 21 Decembrie Mărieș și Vlase contra României I" 20 mai 2011 CEDO a decis codamanarea statului român pentru încălcarea articolului 2 din CEDO - dreptul la viață - și a zis că nu se poate invoca nici amnistia nici prescrierea crimelor, stipulând că statul român este obligat să finalizeze cercetările în dosar pentru a da satisfacție victimelor. Prin urmare, soluția dată de Parchetul General este încalcă dispozițiile Curții Europene a Drepturilor Omului. Această situație va fi reflectată în MCV", ne-a declarat și președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.