"De vrei să-ţi începi cartea, măi Mitică, atunci vei scrie aşa: vei începe cu Titi din Bihor, campionul român la înot pe spate, căpitanul echipei de polo din Oradea în 1945-1946, cu mine adică!" - îi spunea Titi Filip lui Dumitru Sinu, într-o convorbire telefonică ce se consumase cu ani în urmă între cei doi prieteni.
Restituiri
Cassiu Maniu: avocatul care a făcut închisoare pentru că a scris despre nedreptăţile poporului român
Campania naţională „Salvaţi casa memorială Iuliu Maniu”. Cassiu a fost fratele mai mare al lui Iuliu Maniu, avocat, doctor în drept, publicist, un poliglot care la bătrâneţe a învăţat poloneza pentru a putea dialoga în mod direct cu ambasadorul acestei ţări. A făcut puşcărie de două ori după ce a scris articole în care condamna nedreptăţile aduse românilor din Imperiul Austro-Ungar.
- 17 Iunie 2015
- Citeste
Despre memorie și Holocaust
Secolul al XX-lea s-a remarcat în istoria umanității prin războaiele sale mondiale, prin cruzimi și atrocități nemaiîntâlnite, datorate, în principal, fanatismelor ideologice, ca nazismul și comunismul.
- 08 Iunie 2015
- Citeste
Campania naţională „Salvaţi Casa memorială Iuliu Maniu” - Simion Bărnuţiu şi Iuliu Maniu: din aceeaşi familie, apărători ai cauzei naţionale
În casa de la Bădăcin, casa pe care ne străduim să o salvăm de la ruină şi distrugere, caracterul lui Iuliu Maniu a fost modelat încet după cel al părinţilor, aşa cum ei la rândul lor au învăţat ce înseamnă să fii Om de la cei dinaintea lor. Iar în şirul celor mulţi, pe care i-am reunit în formula „cei dinaintea lor”, Simion Bărnuţiu – cunoscut generaţiilor actuale din cărţile de istorie – avea un rol bine definit de unchi pentru tatăl lui Iuliu Maniu, rămas orfan la doi ani.
- 26 Mai 2015
- Citeste
Istoria altfel - Primul unificator al românilor: un orădean
Ce-aţi spune dacă aţi afla că prima unire politică a tuturor românilor a realizat-o de fapt un orădean? Un om care l-a precedat pe Mihai Viteazul, acesta din urmă, după cum arată faptele, doar preluând proiectul respectivului.
- 07 Mai 2015
- Citeste
Era conştient că va face puşcărie şi că va muri
Trăim vremuri tulburi, vremuri în care o grămădă de politicieni iau drumul închisorii. Îi aşteaptă statul după gratii din cauză că, în timpul anilor când ar fi trebuit să aibă grijă de bunul ţării şi al poporului, au avut grijă doar să-şi afunde mâinile în banul public şi să fure. Din acest motiv sunt politicieni şi nu oameni politici.
- 02 Mai 2015
- Citeste
Istoria altfel: când lumina vine de la Răsărit - Douăsprezece invazii ruseşti pe teritoriul României
Sub pretextul eliberării creştinilor de sub ocupaţia otomată, Rusia invadează Moldova şi Ţara Românească de mai multe ori, scopul ei final fiind acela de a pregăti baza juridică pentru înlocuirea suzeranităţii otomane cu „protectoratul" rusesc, care ar fi însemnat trecerea acestor teritorii sub conducerea supremă a Moscovei.
- 24 Aprilie 2015
- Citeste
Ultima dorinţă a lui Iuliu Maniu
Încercarea familiei lui Iuliu Maniu de a-i aduce osemintele la Bădăcin a fost un demers lung şi dureros, în care speranţa a fost înlocuită cu cea mai cruntă dezamăgire. Dorinţa testamentară a lui Maniu de „a aştepta învierea morţilor alături de părinţii săi în Dealul Ţarinei din Bădăcin”, nu s-a împlinit nici până în ziua de astăzi. Echipa campaniei publice „Salvaţi casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin” vă prezintă o nouă filă din marea carte a patimilor duse de martirul ardelean.
- 18 Aprilie 2015
- Citeste
Crişana acum 70 de ani - "Descoperirea unei bande fasciste de jefuitori..."
Pe lângă comunicatele de pe front care încă ţineau prima pagină a ziarului, în paginile interioare apar ştiri diverse despre cetăţenii Oradiei, instituţii ale statului care reîncepeau să funcţioneze, dar şi... propagandă.
- 24 Februarie 2015
- Citeste
Crişana, acum 70 de ani - Greutăţi mari la Spitalul orăşenesc
Lipsa banilor şi refacerea clădiri bombardate a Laboratorului central erau probleme greu de rezolvat pentru conducerea Spitalului orăşenesc Oradea.
- 18 Februarie 2015
- Citeste