Campania publică de reabilitare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Bădăcin, demarată de mai bine de patru luni, marchează rezultate notabile a eforturilor depuse de cei care au donat pentru a salva o bucată importantă din istoria țării.

Suma strânsă până în prezent, aproximativ 43.000 lei, va fi folosită pentru lucrările ce țin de consolidarea fundației respectiv subzidirea acesteia. "Pentru a putea începe lucrările, mai avem de obținut ultimul aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru care avem de așteptat cam două săptămâni, după care vom depune pentru autorizația de construcție, care iarăși durează vreo 4-5 zile. Între timp, căutăm constructor. În aproximativ o lună, pot începe lucrările de consolidare la fundația casei, dar termenul acesta nu depinde de noi, ci de obținerea avizelor. Campania continuă, iar următoarea fază de lucrări va fi la acoperiș și la consolidarea pereților", a declarat preotul Cristian Borz.

"Este o datorie, dacă poţi să ajuţi"

Finalitatea proiectului este de a se reabilita clădirea, de a o amenaja ca muzeu, și de oferi posibilitatea pregătirii un centru în care să se desfășoare activităţi cu tinerii.

"Este o datorie dacă poți ajuta să ajuți! Mai ales când este vorba despre patrimoniul național. Lipsa de respect față de valorile reale ale istoriei este lipsa de respect față de sine", scria actrița Oana Pellea pe pagina sa de Facebook, după ce a făcut o donaţie de 1000 de lei.

În această etapă a campaniei, pentru a transparentiza și mai mult actul donațiilor, am încercat să luăm legătura cu mai multe persoane dintre cele care au donat, pentru a afla care au fost motivele pentru care și-au dorit să contribuie acestui demers și, totodată, ce înseamnă pentru ei această casă. Unul dintre cei care au răspuns apelului nostru, dorind să rămână sub umbrela anonimatului, ne-a transmis următorul mesaj: "În ultimii ani am avut ocazia să răsfoiesc mai profund istoria modernă a Sălajului şi să cunosc mai bine personalităţile ce au fost pietre de hotar în perioada lor. [...] Cunoscând familia Coposu, inevitabil creşte apetitul pentru formatorul Seniorului - Iuliu Maniu din Bădăcin. De la aceste simple informaţii şi până la prezervarea patrimoniului prin implicare civică - personal, a fost un pas foarte mic". Cât despre însemnătatea casei, a lăsat să se înțeleagă că, valoarea istorică a personalității omului politic, Iuliu Maniu, ar putea crea o punte de valorificare a potențialului turistic la Bădăcin,. "Am avut ocazia, călătorind prin Europa, să văd multe case memoriale şi muzee, locuri care atrag mereu turişti din toate colţurile lumii. Mergând doar la exemplul Vienei, nu există străduţă pe care să mergi şi să nu dai de o placă ce să menţioneze un nume cu rezonanţă care, fie s-a născut, fie a locuit pentru o perioadă sau a decedat în acea locaţie. De ce nu s-ar putea face lucrul acesta şi la noi? De ce nu, chiar în Bădăcin?".

În momentul în care a demarat această campanie publică, Casa Memorială "Iuliu Maniu", a devenit a tuturor românilor, pentru că doar ei mai pot face ceva, după ce timp de 15 ani proiectul de reabilitare a casei a bătut la sute de uşi, a ajuns pe sute de mese, a fost pus în cap de listă ca prioritate la Ministerul Culturii dar nu s-a realizat nimic concret.

În prezent, campania de strângere de fonduri continuă, cu scopul de a duce la îndeplinire dorința testamentară a lui Iuliu Maniu de a vedea pe domeniul de la Bădăcin un loc de educare a tinerilor.

Doritorii pot să sprijine în continuare acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400;

Euro: RO18RZBR0000060002899205;
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.