Pe şantierul Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Bădăcin muncitorii au desfăcut cărămidă cu cărămidă cele două terase, apoi au început excavaţiile la fundaţii, pentru consolidarea lor. La scurt timp muncitorii au avut parte de o surpriză. În fundaţie au descoperit o sticlă închisă cu capac ermetic şi înăuntru o coală de hârtie.

"La o prima analiză am bănuit că ar fi numele meşterilor care au lucrat la construcţia casei în 1879. Am reuşit să descifrăm câteva nume de zidari şi zilieri care au lucrat la casă. Textul este în limba maghiară şi nu toate cuvintele sunt lizibile. Din păcate, sticla s-a spart în timpul săpăturilor", ne-a declarat preotul Cristian Borz, cel care se ocupă de proiectul de restaurare a casei memoriale.

Varianta că în sticlă s-ar afla numele celor care au lucrat la construcţia casei s-au adeverit în scurt timp, documentul fiind analizat de specialişti. Deşi coala de hârtie este destul de deteriorată, s-a reuşit descifrarea celor câteva cuvinte care abia se mai distingeau. Este vorba de o echipă formată din şase zidari şi trei zilieri din Pericei şi Sici, care au muncit pe proprietatea Maniu din Bădăcin sub comanda şefului de echipă Kerkei Ferencz.

Reamintim că, începând din 2 noiembrie, la Casa Memorială Iuliu Maniu se desfăşoară lucrări de consolidare a fundaţiei cu bani obţinuţi în urma campaniei publice "Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!". Prin solidaritatea românilor din ţară şi străinătate s-au adunat până la data începerii lucrărilor peste 70.000 de lei (aproximativ 16.000 euro), dar pentru finalizarea întregului proiect sunt necesari 350.000 de euro. Lucrările de consolidare a fundaţiei sunt imperios necesare, deoarece casa este în pericol de prăbuşire, iar ajutorul dat de donatorii care nu-şi uită strămoşii a fost şi este în continuare vital. Deşi statul ar fi trebuit să se implice direct în finanţarea acestui loc plin de istorie, conacul fiind declarat monument istoric, până în prezent nu s-a alocat niciun leu.

 

Mobilizarea publică şi pasivitatea statului

Casa memorială "Iuliu Maniu" din Bădăcin (comuna Pericei, Sălaj) este monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, dar a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi - mânaţi cu determinare de spiritul lui Iuliu Maniu, un om puternic, făuritor de Ţară şi cu credinţă în Dumnezeu - nu au reuşit să obţină decât promisiuni din partea autorităţilor statului. 

Campania publică "Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!" continuă, cel puţin până când autorităţile statului vor face lucrul cuvenit şi vor finanţa reabilitarea casei. Ministerul Culturii are astfel de fonduri la dispoziţie, iar suma necesară este ridicolă faţă de uriaşele sume de bani publici irosite pe trăznăi politicianiste. Iuliu Maniu nu va fi uitat pentru ce a făcut înainte de 1 Decembrie 1918, pentru ce a făcut atunci, fiind unul din părinţii fondatori ai României Mari, a fost prim ministru al României, un apărător exemplar al democraţiei şi libertăţilor fundamentale ale omului, un adversar total al dictaturilor de orice fel, un martir supus regimului de exterminare stalinist în puşcăria de la Sighetu Marmaţiei. Îngropat în secret, osemintele lui zac încă neştiute, deşi, conform dorinţei testamentare, trebuia înhumat în Bădăcin. A rămas în urma lui şi a familiei sale militante pentru drepturile românilor o pagină de istorie remarcabilă prin realizări, iar singura moştenire materială, casa şi proprietatea din Bădăcin, a fost donată Episcopiei greco-catolice Oradea.

La campania pentru salvarea casei s-a alăturat şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care a încheiat în toamna aceasta cu parohia greco-catolică Bădăcin un Protocol de colaborare în vederea realizării unor proiecte având drept scop promovarea memoriei lui Iuliu Maniu, precum şi a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele şi coloniile de muncă. Protocolul a fost semnat de Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului, prof. Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, pr. Cristian Borz şi av. Răzvan Prişcă. Unul dintre obiective este identificarea unor soluţii de finanţare pentru restaurarea casei memoriale, într-o primă fază, prin atragerea fondurilor europene de profil. În faza ulterioară, protocolul vizează refacerea spaţiului memorial-muzeografic reprezentat de casa Iuliu Maniu, proiect în cadrul căruia IICCMER va oferi asistenţă istoriografică şi tehnică.

Unde se poate dona

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei -RO22RZBR0000060002085400;

Euro - RO18RZBR0000060002899205;

Dolari -RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730;

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj