Luni, 14 octombrie, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită „cea nouă”, de la Iaşi, a Moldovei luminătoare.

Luni, 14 octombrie, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită „cea nouă”, de la Iaşi, a Moldovei luminătoare.
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, a sărbătorit 30 de ani de la sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată la rang de Sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria, încredinţată păstoririi Călugărilor Franciscani Minori Conventuali.
Astăzi, 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.
Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie. Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post negru, pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
În perioada 4-7 septembrie, Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș a găzduit cea de-a XV-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic INTC / OKIT Ifjúsági Találkozó, eveniment care a strâns, la Cheile Grădiștei (județul Brașov), peste o mie de tineri credincioși din întreaga țară.
Credincioșii au venit să pună o floare la Altarul Sanctuarului Sfintei Fecioare Maria din Biserica Adormirea Maicii Domnului, pentru a celebra marea sărbătoare a Nașterii Mamei lui Isus.
Cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, Naşterea Maicii Domnului este prima sărbătoare a noului an bisericesc, care a început la 1 septembrie, ziua fiind serbată, astăzi, în numeroase biserici şi mănăstiri care au acest hram.
În fiecare an, în data de 8 septembrie, toți cei binecredincioși cinstesc nașterea Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos.
"Între cei născuţi din femeie, nimeni nu este mai mare decât Ioan." Acestea sunt cuvintele Domnului Iisus Hristos despre Sfântul Ioan Botezătorul. A fost vestit de îngerul Gavriil, părinţilor lui, Zaharia şi Elisabeta, înainte de a se naşte: "Că va fi mare înaintea Domnului...că va fi plin de Duh Sfânt...şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor."
„Muzica este mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor,” spunea Ludwig van Beethoven.Totodată muzica e limbajul universal al umanităţii, purifică înțelegerea, o inspiră și o înalță pe un tărâm la care nu ar putea ajunge de una singură.