Lăcașurile de cult din Oradea și Bihor s-au umplut ieri de credincioși, care au venit cu mic cu mare pentru a sărbători Floriile.

La biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din cartierul Ioșia Nord, oamenii au venit încă de dimineață pentru a aprinde o lumânare și a se ruga. De la amvon, pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, co-slujitor la acest sfânt lăcaș, a ținut Cuvântul de învățătură.

„Să deschidem larg ușa „Ierusalimului” nostru interior, pentru a-l primi, așa cum se cuvine, pe Hristos...”, a spus, la finalul Cuvântului său, părintele decan, care a oficiat Sfânta Liturghie avându-i alături pe părintele Felix Bicăzan, parohul bisericii, și pe părintele pensionar Vasile Bicăzan, ctitorul bisericii.

Înainte de prânz, și-au făcut apariția tinerele mămici, care și-au dus micuții la împărtășit, așa cum este tradiția, iar trei tinere, credincioase ale Parohiei, au interpretat câteva pricesne specifice perioadei.

În amintirea momentului în care Iisus intră în Ierusalim „pe mânzul asinei”, au fost sfințite apoi crenguțele de salcie, care au fost împărțite credincioșilor. Acestea se pun la geamuri, la uşi, la porţi sau la icoane. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Părintele Felix Bicăzan i-a sfătuit pe credincioși să nu arunce crenguțele la gunoi, după ce se vor usca, ci să le îngroape în grădină. Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

La final, s-a cântat „La mulți ani” tuturor celor care și-au sărbătorit ziua onomastică, printre care s-a aflat și preoteasa, prof. Flori Bicazan, care a primit flori și îmbrățișări de la credincioși.

Din punct de vedere liturgic, începând de astăzi, 14 aprilie, începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte. Numită în popor şi Săptămâna Neagră, Săptămâna Patimilor este profund încărcată de tristeţea celei mai cutremurătoare poveşti de viaţă: viaţa Fiului lui Dumnezeu întrupat şi pogorât printre cei pe care i-a iubit nespus şi pentru care îşi asumă acum întreaga suferinţă a morţii.

 

Foto: Andrei LUNCAN