În vinerea Săptămânii Luminate, 7 mai 2021, cu prilejul praznicului Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Izbuc, cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, și-a serbat hramul cel vechi.

În vinerea Săptămânii Luminate, 7 mai 2021, cu prilejul praznicului Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Izbuc, cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, și-a serbat hramul cel vechi.
Este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Fecioarei Maria.
Sfânta Mănăstire Izbuc își prăznuiește și în acest an, de Izvorul Tămăduirii, prima vineri după Paști, unul din hramurile principale, fiind așteptați să participe la sărbătoare, credincioşi ortodocşi din Bihor, dar şi din alte colţuri ale ţării.
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care prăznuim îngroparea trupească a Mântuitorului.
Vinerea Mare este ziua de doliu a Bisericii, pentru că în această zi a fost răstignit Iisus Hristos. De aceea, în această zi, în nicio biserică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie şi se recomandă ajunarea desăvârşită.
Se apropie sărbătoarea evreilor, Pesah. De aceea, încă de dimineaţă, Iisus îi trimite pe Petru şi Ioan să pregătească locul unde avea să mănânce Paştele.
Aşadar, marţi a fost ziua în care Iisus a ţinut ultima predică în faţa mulţimii. Miercurea ne apropie deja de Sfintele Paşti prin pilda păcătoasei şi cea a lui Iuda.
Peste noapte, Iisus s-a odihnit printre prietenii Săi din Betania. În zorii zilei, se întoarce în Ierusalim, unde-L aştepta ura fariseilor, saducheilor şi cărturarilor.
Numită în popor şi Săptămâna Neagră, Săptămâna Patimilor este profund încărcată de tristeţea celei mai cutremurătoare poveşti de viaţă: viaţa Fiului lui Dumnezeu întrupat şi pogorât printre cei pe care i-a iubit mai presus de minte şi pentru care îşi asumă acum întreaga suferinţă a morţii.
Creștinii au celebrat, ieri, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, dar și una a celor cu nume de floare. Circa 1,4 milioane de români și-au serbat onomastica.