„Muzica este mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor,” spunea Ludwig van Beethoven.Totodată muzica e limbajul universal al umanităţii, purifică înțelegerea, o inspiră și o înalță pe un tărâm la care nu ar putea ajunge de una singură.

În bisericile baptiste muzica de fanfară a devenit un element de referință în rugăciunile în care îl slăvesc pe Dumnezeu. Muzicalitatea instrumentelor sensibilizează și întărește sensul rugăciunilor. Apreciate de comunitățile baptiste și însușite ca mijloace de rugăciune, sau făcut sacrificii pentru păstrarea fanfarelor de-a lungul existenței bisericii și credinței baptiste. Astăzi au devenit element definitoriu în practica religioasă baptistă. Fanfara împreună cu muzica corală reprezintă esența ritualului religios. Întâlnirea fanfarelor în cadrul unor festivaluri, pe lângă scopul religios, are menirea de a promova acest gen de muzică în rândul tinerilor, care sunt inițiați în domeniul muzical încă de la vârste fragede și educați spiritual. Lăudabilă este inițiativa Bisericii Baptiste din Vadu Crișului, care, cu toate greutățile întâmpinate de-a lungul existenței sale, a reușit an de an ca să organizeze și să mențină acest festival. Anual, în ultima duminică a lunii august sunt invitate prin rotație câte trei fanfare, care împreună cu cea din localitate (duminica „întărită” cu cei din Beznea) transformă festivalul într-o adevărată sărbătoare creștină a cultului baptist. La această ediție au răspuns invitației fanfarele „Betel” din Timișoara, „Carpați” din Cluj Napoca și „Emanuel” din Oradea.

Duminică, la ora 9.30, cele patru fanfare s-au întâlnit în centrul comunei, în fața primăriei, și cei peste 130 de fanfariști au susținut împreună un concert care a transpus auditoriul într-o lume celestă. Un adevărat spectacol de gală ad-hoc susținut de formații din localități diferite care, chiar dacă nu au exersat în comun, s-au ansamblat și au răspuns impecabil unui singur dirijor. Apoi, începând cu ora 10.00, în biserica baptistă, plină până la refuz, s-a desfășurat evenimentul religios, în care fanfarele și corul au susținut rugăciunile. În preambulul slujbei, Opriș Florin, pastorul bisericii baptiste din comună, a salutat pe cei prezenți și a ținut un moment de rugăciune. Pop Florian, conducătorul bisericii a precizat că: „Evenimentul nu este un concurs, nu se acordă premii și diplome, este o sărbătoare a fanfarelor, o zi specială când îl lăudăm pe Domnul. Această sărbătoare este a părtășirii, când fiecare din noi ne deschidem inimile pentru a-l lăuda pe Dumnezeu”. După ce a salutat formațiile prezente, conform unui program bine stabilit, au alternat momente de rugăciune, cu alocuțiuni din partea reprezentanților fanfarelor prezente, urmate de cântece ale fiecărei formații și ale fanfarelor reunite.

Astfel cei prezenți au putut auzi salutul fratelui Daniel Pincu reprezentantul bisericii „Betel”, al lui Gabi Filip din partea bisericii „Carpați” și salutul reprezentantului bisericii Emanuel. Istoria fanfarei locale a fost prezentată de către Pop Florian. Cei prezenți au fost salutați din partea autoritătilor locale de către Cosma Dorel, primarul, respectiv Ioan Hasas viceprimarul comunei Vadu Crișului. „Cred că anul viitor, când fanfara din Vadu Crișului sărbătoreste 100 de ani de la înființare, va trebui să organizăm această sărbătoare pe terenul de fotbal, ca la începuturi”, a spus printre altele primarul, văzând Casa Domnului neîncăpatoare la aceasta sărbătoare.

Viceprimarul Hasas a felicitat organizatorii pentru eforturile depuse petru a organiza anual acest eveniment, reușind ca această sărbătoare a trompetelor, dupa ceramica albă, peștera și cascada să devină un brand al localității de pe malul Crișului Repede și a mulțumit invitaților pentru faptul că, sosind din Timișoara, Oradea și Cluj - trei municipii mari - au fixat ca și punct de întâlnire biserica baptistă din Vadu Crișului.

În cadrul evenimentului „Sărbătoarea trompetelor” de duminică și-au arătat măiestria și profesionalismul dirijorii: Alin Souca, Olariu Ștefan, Daniel Ivan, Iacobescu Daniel, Marcus Unguraș, Samu Valentin, care au dirijat pe rând atât propriile fanfare, cât și fanfarele reunite. Cei prezenți au putut auzi cântări ca și: Salvatorul, Zi glorioasă, Pocaiește-te omule, Sunt un pribeag,  Leu din Iuda, Mars Tremont, Când Domnul va veni, Din El prin El, Ne vom vedea, precum și mesajul pastorului Petrica Vidu. O masă comună în căminul cultural a încheiat festivalul.