Legea 217 din 2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice, în acest an, până în prezent, a suferit două modificări legislative.
Justitie
Avocatul Crişanei - Obligația asiguratorilor de achitare de penalități. RIL obligatoriu pronunțat de către ÎCCJ
Pe data de 23 octombrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul completului competent să judece recursul în interesul legii, legal constituită, a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată Decizia cu nr. 18/2023, prin care ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj.
- 12 Noiembrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei: Persecuția pe motive de etnie - Decizia ICCJ. Interpretare. Persoanele care beneficiază de drepturile legale
La nivelul legislației naționale există un act normativ adoptat, care vizează drepturile persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, vorbim despre OG 105/1999.
- 05 Noiembrie 2023
- Citeste
Avocatul Crişanei - ICCJ. Decizie de speţă. Determinare cuantum daune morale. Criteriul privind condiţiile de trai ale victimei
După cum în mod frecvent am evidențiat în cadrul articolelor noastre, o problemă des întâlnită în practica instanţelor de judecată, vizează modalitatea de apreciere realizată de către magistratul investit cu soluţionarea unor litigii, a cuantumului sumei de bani care trebuie să fie atribuită reclamantului în cazul unor acțiuni civile care vizează despăgubiri morale.
- 29 Octombrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Preluarea datoriei. Reglementare Cod civil (II)
Prin articolul de săptămâna trecută am început să evidenţiem o serie de elemente generale privind o instituţie juridică nouă introdusă prin Codul civil în cadrul legislaţiei naţionale – cesiunea de datorie.
- 22 Octombrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Preluarea datoriei. Reglementare Cod civil
Majoritatea cititorilor noştrii cu siguranţă au auzit despre instituţia cesiunii de creanţă, însă suntem siguri că aceştia nu au auzit de instituţia juridică a preluării de datorie sau cesiunii de datorie.
- 15 Octombrie 2023
- Citeste
Avocatul poporului: Răspunderea civilă pentru prejudiciul produs de animale - Reglementare cuprinsă în Codul civil
Uitându-ne în retrospectivă, ultimele două articole care au făcut obiectul prezentei secțiuni dedicate analizei din punct de vedere juridic a legislației naționale, au avut ca și temă: răspunderea civilă pentru ruina edificiului și răspunderea civilă a părintelui pentru fapta copilului.
- 08 Octombrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Răspunderea civilă a părintelui pentru fapta minorului. Cod civil
Raporturile juridice care se nasc între subiectele de drept au la bază nu numai contractele de natură civilă, ori comercială ci, de cele mai multe ori au la bază şi fapte care intră în sfera ilicitului civil, iar aceste fapte care ţin de natura ilicitului civil generează o răspundere delictual civilă.
- 01 Octombrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei: Răspunderea pentru ruina edificiului - Reglementare. Cod civil
Articolul de săptămâna aceasta va aborda tema răspunderii pentru prejudiciul cauzat ca urmare a ruinei unui edificiu, temă care prezintă un interes destul de ridicat întrucât în ultima perioadă la nivel local se pune tot mai des problema reparării edificiilor care sunt lăsate în ruină de către proprietarii acestora.
- 24 Septembrie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Daune morale. Despăgubiri pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești. Reglementare legală
Articolul anterior a prezentat cititorilor noștri procedura de executare silită a unei obligații de a face, prin raportare la prevederile cuprinse în cadrul art. 906 Cod procedură civilă, care instituie dreptul creditorului de a cere instanței de executare obligarea debitorului la plata unei penalități de întârziere pentru fiecare zi în care acesta nu execută obligația stabilită prin titlul executoriu.
- 17 Septembrie 2023
- Citeste