După cum am evidenţiat în cadrul articolului de săptămâna trecută conform art. 2280 Cod civil care stabileşte faptul că - “Fideiusiunea este contractul prin care o parte, fideiusorul, se obligă faţă de cealaltă parte, care are într-un alt raport obligaţional calitatea de creditor, să execute, cu titlu gratuit sau în schimbul unei remuneraţii, obligaţia debitorului dacă acesta din urmă nu o execută”.
Justitie
Avocatul Crișanei - Fideiusiune. Noțiune. Formă. Condiții de valabilitate
Una dintre modalitãţile prin care un creditor îşi asigurã un oarecare confort în executarea obligaţiilor contractuale asumate de cãtre debitori sãi, este obţinerea de garanţii.
- 23 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: ICCJ. Decizie de dezlegare a unor chestiuni de drept - Terenurile agricole din extravilan. Drept de preempțiune
Prin Decizia cu nr. 58 din 2022, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, a fost admisă sesizarea formulată de Tribunalul Alba – Secţia I civilă, în dosarul nr. 2640/298/2020, pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile...
- 16 Octombrie 2022
- Citeste
Penitenciarul Oradea - Mandat executat
Un bărbat condamnat la închisoare pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu produse psihoactive a fost depistat și încarcerat de poliţiştii bihoreni.
- 10 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - RIL pronunțat de către ICCJ. Prescripția executării sancțiunii contravenționale
Prin Decizia cu nr. 18 din 2022, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reunită în cadrul completului pentru pronuţarea recursului în intersul legii, a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, s-a dispus faptul că - “În aplicarea art. 14 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, în litigiile având ca obiect plângere contravenţională, instanţa de judecată poate invoca, din oficiu, prescripţia executării sancţiunii contravenţionale”.
- 09 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: Prescripția extinctivă. Comparație legislativă - Regulile de invocare și modificarea prin clauze contractuale
Actuala legislaţie civilă a schimbat optica cu privire la una dintre instituţiile civile deseori invocate de către pârâţi în cadrul litigiilor civile, pentru a fi absolviţi de răspunderea civilă – prescripţia extinctivă.
- 02 Octombrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - ICCJ. Decizie RIL. Despăgubiri față de angajat în ipoteza suspendării contractului individual de muncă
Această decizie, face o interpretare obligatorie pentru instanţele de judecată, în ceea ce priveşte conţinutul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, care evidenţiază faptul că - “Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: b)în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.
- 25 Septembrie 2022
- Citeste
Adrian Domocoș, un nou proces - Fostul primar al Beiușului, trimis în judecată de DNA
Adrian Domocoș, fostul primar al municipiului Beiuș, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu într-un dosar privind finanțarea ilegală a clubului de fotbal, prejudiciul ridicându-se la peste trei milioane de lei.
- 22 Septembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei: Procedura somației de plată europeană - Regulamentul 1896/2006. Faza de executare silită
După cum a fost subliniat în cadrul articolului anterior, procedura somaţiei de plată europeană reprezintă o cale judiciară accelerată de recuperare a creanţelor intracomunitare, derulată după o precedură reglementată de prevederile Regulamentului 1896/2006, care stabileşte în anexe şi o serie de formulare care pot să fie folosite în cadrul procedurii judiciare.
- 18 Septembrie 2022
- Citeste
Avocatul Crișanei - Procedura privind somația de plată europeană (I)
Apartenenţa la Uniunea Europeană vine şi cu o serie de avantaje din punct de vedere legislativ, mai precis, la nivel comunitar, sunt adoptate şi produc efecte juridice o serie de acte normative (regulamente), prin care sunt instituite proceduri judiciare identice la nivelului tuturor ţărilor din cadrul blocului comunitar.
- 11 Septembrie 2022
- Citeste