Vom analiza, în cele ce urmează, prin prezentul articol, o hotărâre judecătorească pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu implicații importante în materia drepturilor salariale în cadrul sectorului bugetar, obligatorie față de toate instanțele de judecată naționale, care poate să fie invocată cu succes în cadrul litigiilor în care se invocă discriminarea ca urmare a existenței unor condiții de muncă identice, și în condițiile în care munca derulată este identică, dar drepturile salariale acordate sunt diferite.

Astfel, în data de 11 decembrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită fiind în cadrul  Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materia dreptului muncii, legal constituit, a pronunțat Decizia nr. 80/2023, prin care, instanța supremă a admis – sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secția civilă, în dosarul nr. 2710/62/2022, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecință: În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art. 6 lit. b) şi c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că principiile nediscriminării şi egalității pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază, cu luarea în considerare inclusiv a majorărilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive, sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiași categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaționale”.

Textele de lege care au fost analizate de către instanța supremă, sunt după cum urmează: art. 6 lit. b Legea 153/2017 – Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii: b)principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie” si art. 6 lit. c Legea 153/2017 – ” Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii: c)principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală”.

Așadar, legiuitor evidențiază faptul că în momentul în care vorbim despre salarizarea în sistemul public, nivelul de salarizare trebuie să fie stabilit prin respectarea principiilor nediscrimării – instituirea unui tratament egal pentru angajați și principiul egalității – adică pentru muncă identică prestată de către angajați, care este derulată în aceleași condiții, salarizarea trebuie să fie identică. Aceste principii pot să fie folosite cu succes în fața angajatorului pentru a egaliza drepturile salariale, chiar dacă drepturile salariale ale unor angajați au devenit superioare prin raportare la pronunțarea unor hotărâri judecătorești.