Actuala legislaţie civilă a schimbat optica cu privire la una dintre instituţiile civile deseori invocate de către pârâţi în cadrul litigiilor civile, pentru a fi absolviţi de răspunderea civilă – prescripţia extinctivă.

Actuala legislaţie civilă a schimbat optica cu privire la una dintre instituţiile civile deseori invocate de către pârâţi în cadrul litigiilor civile, pentru a fi absolviţi de răspunderea civilă – prescripţia extinctivă.
Această decizie, face o interpretare obligatorie pentru instanţele de judecată, în ceea ce priveşte conţinutul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, care evidenţiază faptul că - “Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: b)în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.
Adrian Domocoș, fostul primar al municipiului Beiuș, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu într-un dosar privind finanțarea ilegală a clubului de fotbal, prejudiciul ridicându-se la peste trei milioane de lei.
După cum a fost subliniat în cadrul articolului anterior, procedura somaţiei de plată europeană reprezintă o cale judiciară accelerată de recuperare a creanţelor intracomunitare, derulată după o precedură reglementată de prevederile Regulamentului 1896/2006, care stabileşte în anexe şi o serie de formulare care pot să fie folosite în cadrul procedurii judiciare.
Apartenenţa la Uniunea Europeană vine şi cu o serie de avantaje din punct de vedere legislativ, mai precis, la nivel comunitar, sunt adoptate şi produc efecte juridice o serie de acte normative (regulamente), prin care sunt instituite proceduri judiciare identice la nivelului tuturor ţărilor din cadrul blocului comunitar.
O problemă destul de des întâlnită în practica instanţelor de judecată şi care a primit o reglementare prin noul Cod civil vizează regimul dreptului de proprietate deţinut de către concubini asupra bunurilor dobândite în timpul concubinajului şi modalitatea de partajare a acestora.
În cadrul prezentului articol vom prezenta o hotărâre judecătorească de speţă pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care atinge şi problema reţelelor sociale şi evenualele consecinţe juridice în ipoteza distribuirii unor informaţii preluate de la un alt participant.
Săptămâna trecută am abordat ca şi subiect de analiză, noţiuni introductive ale dreptului consumatorului de retragere din cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, aşa cum este el reglementat de prevederile cuprinse in cadrul OUG 34 din 2014.
Unul dintre drepturile fundamentale reglementate de OUG 34 din 2014 privind drepturile consumatorului în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii este dreptul de retragere al consumatorului.
Vom continua în demersul nostru, de a prezenta cititorilor noştri, legislaţia care reglementează încheierea contractelor la distanţă, informaţiile fiind de un interes major în contextul social actual, incidenţa contractelor dintre profesionişti şi consumatori care sunt încheiate la distanţă fiind tot mai mare.