Încheierea contractului de întreţinere presupune pe langă un aspect de natură materială şi un aspect de natură morală, mai precis în practică s-a observat faptul că de cele mai multe ori între debitorul întreţinerii (persoana care prestează întreţinerea) şi creditorul întreţinerii (persoana faţă de care se prestează întreţinerea) există legături de natură afectivă.

Totuşi nu multe sunt situaţiile în care pe perioada derulării contractului aceste relaţii se degradează, iar una dintre părţile contractului fie refuză să mai presteze întreţinerea (cazul debitorului întreţinerii) fie refuză să mai primească întreţinerea (cazul creditorului întreţinerii). În această ipoteză se pune problema încetării contractului de întreţinere, problemă care în momentul de faţă are consacrată o reglementare juridcă, cuprinsă în cadrul articolului 2263 Cod civil. Când se pune problema imposibilităţii de executare a obligaţiei de întreţinere, trebuie analizat în primul rând dacă avem de a face cu o imposibilitate obiectivă ori suntem în prezenţa unei culpe contractuale. În funcţie de răspunsul la această întrebare, modalitatea de acţionare este diferită.

Astfel, în ipoteza în care avem o imposibilitate obiectivă de executare a obligaţiei de întreţinere, ori în cazul în care debitorul întreţinerii a decedat pe parcursul derulării contractului, iar între părţi nu intervine o înţelegere, la solicitarea oricăreia dintre părţile contractante instanţa de judecată poate, chiar şi pentru o perioadă limitată să dispună înlocuirea obligaţiei de întreţinere cu plata unei sume de bani în contul întreţinerii (art. 2261 alin. 1 Cod civil). Însă în ipoteza în care datorită comportamentului celeilalte părţi, contractul de întreţinere nu poate să fie executat în condiţii care sunt conforme cu bunele moravuri, partea care are interes poate să solicite rezoluţiunea contractului de întreţinere (art. 2263 alin. 2 Cod civil). Totuşi, în măsura în care se ajunge la o soluţie de rezoluţiune a contractului de întreţinere se va pune problema, destinaţiei prestaţiilor executate până la momentul la care contractul a fost desfiinţat de către instanţa de judecată. Legiuitorul a reglementat această problemă şi a avut în vedere practica instanţelor de judecată, în această materie care era constantă. Astfel se stabileşte în cadrul art. 2263 alin. 5 Cod civil faptul că în cazul în care avem o rezoluţiune pronunţată pe motiv de culpă contractuală, debitorul care este în culpă, nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.

Aşadar, când cel în culpă este debitorul obligaţiei de întreţinere, acesta nu poate să obţină restituirea prestaţiilor pe care deja le-a executat faţă de creditorul întreţinerii, dar în măsura în care cel în culpă este creditorul întreţinerii, contractul poate să fie rezoluţionat doar cu acordul debitorului întreţinerii şi în această ipoteză se va putea solicita restituirea prestaţiilor deja executate în baza contractului de întreţinere.

Avocat Florian Cristian CURPAȘ