Agitaţia din jurul Universităţii din Oradea a început odată cu anunţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care anunţa, la finele lunii februarie, începerea urmăririi penale a rectorului Teodor Traian Maghiar şi a fostului rector, Teodor Maghiar. DNA a hotărât urmărirea penală a celor doi, tată şi fiu, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, cu producerea unui prejudiciu de aproape 900 de miliarde lei vechi, echivalentul a peste 25 de milioane euro. În plus, conform procurorilor anticorupţie, în perioada 2000-2004, Teodor Maghiar, în calitate de rector, şi Teodor Traian Maghiar, în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi ulterior rector, au semnat şi eliberat 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini, care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la această instituţie de învăţământ. La mai puţin de o lună de la începerea urmăririi penale, Traian Maghiar era revocat din funcţie de senatul universitar, întrunit într-o şedinţă extraordinară, după ce în prealabil Senatul decisese să nu îl suspende. După suspendarea rectorului, conducerea a revenit lui Teodor Leuca, acesta fiind ales prin vot secret ca rector interimar. La primele alegeri universitare de după "era Maghiar", a fost ales ca rector Vasile Bara, care ocupa postul de decan al Facultăţii de Mediu, dar contracandidatul, considerându-se "nedreptăţit", a contestat alegerile. Astfel, datorită acestei manevre, a fost înfiinţată o comisie de etică al cărei scop era să se analizeze motivele contestaţiei.

O nouă conducere şi blestemul ARACIS

Cu toate că s-a bucurat de sprijinul sindicatului cadrelor universitare din Oradea, Vasile Bara nu a reuşit să rămână la conducerea Universităţii şi a fost stabilită o nouă dată pentru alegeri. La noul scrutin au fost înscrişi de această dată trei candidaţi, Vasile Bara, Ioan Felea şi Cornel Antal, cel din urmă obţinând cele mai multe voturi la alegerile de la începutul lunii iulie. Cu toate că a contestat scrutinul din 2 iulie, Vasile Bara a pierdut conducerea Universităţii, Senatul instituţiei respingând contestaţia acestuia şi confirmându-l pe Cornel Antal în funcţia de rector al Universităţii din Oradea. Ca o primă măsură, noul rector măreşte numărul de prorectori de la doi la cinci, în această funcţie fiind numiţi profesorii Iacob Hanţiu, Ioan Horga şi Ioan Felea. La nicio lună distanţă de la alegerile pentru rector, un alt aspect negativ face valuri în comunitatea academică. Universitatea din Oradea primeşte calificativul "încredere limitată" din partea ARACIS în urma evaluării programelor de studiu şi a bazei materiale. La acel moment, proaspăta conducere a Universităţii arunca vina pentru constatările agenţiei pentru calitate în cârca fostei conduceri. "Calificativul se datorează celor care au fost în funcţiile de conducere, iar noi trebuie să ne delimităm de acele proceduri şi să reparăm greşelile anterioare. Mie nu mi se pare corect să plătim pentru greşelile făcute de alţii în trecut", susţinea Cornel Antal la momentul anunţării calificativului. Tot din ciclul "respectăm după ureche" au fost şi directivele trasate de minister printr-un ordin emis în vara acestui an.

Diplome false, prejudiciu inexistent şi reminiscenţe "maghiare"

În acest act normativ, ministerul cerea noii conduceri a universităţii să raporteze evoluţia anchetei în cazul documentelor de studii false, stadiul recuperării prejudiciului creat prin raportarea umflată a numărului de studenţi şi raportări săptămânale privind numărul de studenţi. Aceste raportări au fost întrerupte pe durata vacanţei, dar unele aspecte sunt contestate de conducerea Universităţii din Oradea. Cel mai important aspect negat de noul rector este chiar existenţa prejudiciului creat bugetului de stat. "Măsura prin care se cere ca Universitatea din Oradea să recupereze prejudiciul este total aiurea. Nu avem noi cum să găsim vinovaţii şi să recuperăm banii", se apără Cornel Antal. Acesta susţine că se aşteaptă o hotărâre judecătorească, pentru a avea o bază legală în vederea recuperării prejudiciului creat de conducerea anterioară. Cu toate că toată lumea recunoaşte că Teodor Maghiar a lăsat o moştenire grea, acest aspect nu îi împiedică pe cei care i-a ajutat să nu îşi arate recunoştinţa. Astfel fostul rector s-a bucurat în acest an de prelungirea contractului ca profesor consultant, birou de serviciu şi chiar maşină la scară, semn că "Unchiul" nu a fost uitat.

După un an atât de agitat, Universitatea din Oradea se pregăteşte de un nou scrutin de alegeri, care sunt programate la jumătatea lunii ianuarie. Poate odată cu acestea, Universitatea va intra într-o nouă eră, care să o scoată din zodia scandalurilor şi să o aducă la standardul de universitate europeană şi despre care să avem doar cuvinte de laudă.