În data de 3 martie, ca urmare a unui apel telefonic, care sesiza un incendiu puternic în localitatea Talpoș, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Bihor s-a deplasat la fața locului.

Controlul a fost făcut împreună cu sprijinul specialiștilor Biroului de Ordine Publică din cadrul IPJ Bihor precum și din cadrul Postului de Poliție Batăr.

La fața locului, s-a constatat că în apropierea cimitirului din localitatea Talpoș, în locul unde au fost identificate depozitările ilegale de deșeuri și în data de 8 februarie și pentru care Primăria Batăr a fost sancționată tot cu amendă în valoare de 100.000, reprezentanți ai Primăriei Batăr incendiau o mare parte din deșeurile pe care trebuia să le elimine cu un operator autorizat, termenul pentru această masură fiind 31 martie 2021.

De menționat că fumul provenit de la aceste incendieri era vizibil și din localitățile învecinate. Incendiul a fost stins de o echipă de pompieri, fiind nevoie de o autospecială pentru stingerea lui.

„Pentru această faptă, UAT Batăr a fost sancționată, pentru nerespectarea măsurii impusă în data de 08.02.2021 și anume de a elimina deșeurile cu un operator autorizat pentru acestă activitate. UAT Batăr a fost sancţionată de trei ori, până în prezent, pentru gestionarea necorespunzătoare a regimului deşeurilor de pe raza comunei”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu Bihor, pe pagina de Facebook.

Potrivit acestora, în timpul controlului a mai fost identificat un incendiu de vegetație ierboasă și tufărișuri, în albia majoră a Crișului Negru, pe tronsonul dintre localitățile Batăr și Talpoș mal drept. Din cauza faptului că incendiul a fost produs pe o suprafață care se suprapune peste două arii naturale protejate de interes comunitar, existând suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.