Garda de Mediu Bihor a demarat o anchetă, după ce, la finele săptămânii trecute, muncitorii unei firme din Bihor au modificat inclusiv geografia unei arii protejate, pentru a excava ilegal pietriş din albia Crişului Repede.

 

Luni, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins pe raza comunei Sântandrei, unde au constatat că erau mai mulţi muncitori care extrăgeau pietriş şi nisip din albia minoră a Crişului Repede. Firma pentru care prestau nu avea nicio autorizaţie pentru lucrările efectuate. Aceștia au deviat cursul râului şi au pus bazele unei balastiere, fără niciun aviz din partea autorităţilor. Potrivit lui Mihai Togor, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bihor, în urma sesizării custodelui acestei arii protejate, s-a demarat procedura penală. „Fiind infracţiune, Parchetul va deschide un dosar penal prin care se vor stabili măsurile legale ce se impun”, a menționat Togor.

Balastiera ilegală se afla în lunca Crişului Repede, un sit Natura 2000, cu specii de plante şi animale protejate.

„În weekend, un ranger de-al nostru a văzut albia mutată a Crișului. S-a depozitat nişte material din albia minoră a Crişului Repede. Nu există niciun fel de act pentru investiția respectivă. Procurorii se ocupă mai departe de caz. A fost afectată o suprafaţă în jur de trei mii de metri pătraţi”, ne-a declarat și Andrei Togor, președintele Aqua Crisius, custodele ariei protejate.