De câțiva ani buni, lebedele aduc o notă de eleganță râului Crișul Repede, fiind muze de neegalat pentru fotografii profesioniști sau amatori din Oradea.

Grațioasele înaripate se plimbă nestingherite pe Crișul Repede, iar trecătorii le pot admira și fotografia. Acceptă mâncarea aruncată de trecători și oferă un adevărat spectacol atunci când își iau zborul. Deși oamenii, atât copii, cât și adulți, încearcă să se apropie de ele, acestea nu trebuie hrănite, atrag atenția specialiștii. Chiar dacă intențiile noastre sunt bune, trebuie să știm că există alimente care le pun sănătatea în pericol cum ar fi: pâinea, pufuleții, biscuții sau orice alt produs de panificație.

Pentru a evita un dezechilibru în comportamentul coloniei, ornitologii ne sfătuiesc să le hrănim ocazional cu salată sau frunze de varză.

Cel mai adesea păsările pot fi văzute fie în zona podului Carol I (Sovata), podul Intelectualilor și, uneori, în apropierea podului Sfântul Ladislau de lângă primărie.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri atenționează că depozitarea sau aruncarea deșeurilor de orice tip pe malurile râului sau în ape sunt strict interzise și se sancționează cu amendă de până la 70.000 lei.

„Să păstrăm apele curate atât pentru noi, cât și pentru aceste viețuitoare încântătoare”, mai transmit reprezentanții ABA Crișuri.