Conferinţă la Episcopia Romano-Catolică - „Pădurile, încotro?!”
Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea a găzduit sâmbătă un eveniment mai puțin obișnuit pentru o instituție religioasă, o conferință despre păduri și schimbări climatice. Evenimentul a fost unul de succes întrucât publicul și vorbitorii au fost de calitate, iar subiectele abordate, de actualitate.
Ideea conferinței, conform organizatorilor, a pornit de la tradiția bogată a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea în ceea ce privește gestionarea fondului forestier și cinegetic și a experienței acumulate în anii trecuți, când s-a urmărit evoluția fondului forestier și cinegetic administrat de Ocolul Silvic „Sfânta Maria” Oradea, constatând schimbări substanțiale, uneori îngrijorătoare ale acestuia.
Evenimentul a început la ora 10.00, episcopul Romano-Catolic de Oradea, Böcskei László, subliniind în deschidere că biserica a fost prezentă în toate timpurile în viața comunității și că are o responsabilitate în gestionarea resurselor și păstrarea creației lui Dumnezeu astfel încât Pământul să aibă viitor.
Intitulată „Pădurile, încotro?! Provocările pădurilor la schimbările climatice”, conferința s-a bucurat de o prezență numeroasă și de prezentatori pasionați, ceea ce a conferit evenimentului un plus important de calitate. S-a vorbit despre „Protecţia civilă şi fondului cinegetic”, în prezentarea ing. Porzsolt Levente, consilier în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, despre „Schimbări climatice şi împădurirea terenurilor degradate”, în prezentarea dr. ing. Mihai Enescu de la Asociaţia EcoAssist și despre „Sănătatea pădurilor noastre prin prisma schimbărilor climatice”, într-o prezentare a dr. Csóka György şi dr. Hirka Anikó, cercetători la Insituţia de Cercetare Forestieră din Sopron.
Csóka György și-a început prezentarea cu un citat din Heraclit din Efes, cunoscutul „panta rhei” (Totul curge, nimic nu rămâne neschimbat), încercând să explice că în păduri totul este într-o permanentă mișcare, cauzată de schimbările climatice, apariția unor specii noi și migrația plantelor și a animalelor. „Multe filme despre dezastre încep cu un om de știință care face anumite cercetări ce dau rezultate șocante, care prefigurează ce urmează să se întâmple, dar care nu este luat în seamă. Cam asta este și situația actuală dacă ne uităm la modificările climatice din ultimii ani, la evoluția secetei, spre exemplu”, a spus Csóka György care a prezentat apoi mai multe specii invazive apărute în pădurile din Sopron, alături de specii care urmează să ajungă în aceeași regiune. „Fiecare specie contează pentru viață, așa cum o cunoaștem noi astăzi. Modul în care ne administrăm astăzi pădurile va influența viitorul tuturor. Trebuie să învățăm în permanență să ne adaptăm la descoperirile științifice și să nu uităm că cea mai bună atitudine pe care putem să o adoptăm pentru păstrarea pădurilor este cea proactivă”, a spus, printre altele, Csóka György.
Pe agenda conferinței au mai fost dr. ing. Ruben Budău - șef de lucrări la Facultatea de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Oradea, cu un subiect legat de „pepinierele de arbori forestieri, producerea materialului dendrologic, importanţa arborilor autohtoni, producerea locală a arborilor autohtoni în condiţiile climatice actuale. Importanţa conştientizării generaţiilor actuale”, dr. ing. Melles Előd – preşedintele Asociaţiei Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei – „Gospodărirea pădurilor în contextul schimbărilor climatice şi bilanţului de carbon”, dr. ing. Gabriel Duduman – cercetător în cadrul Universităţii „Ştefan Cel Mare” din Suceava – „Amenajarea pădurilor din România, între tradiţionalism şi adaptabilitate”, dr. ing. Ioan Tăut – cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din Cluj Napoca – „Monitorizarea stării de vegetaţie a arboretelor de cvercinee administrate de Ocolul Silvic „Sfânta Maria”, în actualul context climatic” și ing. Ferkő Jenő – șeful Ocolului Silvic „Sfânta Maria” Oradea – „Gestionarea fondului forestier prin prisma enciclicii Laudato Si'”.
Evenimentul s-a încheiat după ora 14.00, cu o sesiune de concluzii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.