Municipalitatea orădeană a demarat procedura pentru delegarea, prin concesiune, a serviciului public de salubrizare. Contractul va fi încheiat pe o perioadă de opt ani, începând cu anul 2020, valoarea estimată fiind de peste 481 milioane lei fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 14 august 2019.

Viceprimarul Florin Birta a anunţat ieri că, în urma discuţiilor avute cu ADI Ecolect şi Consiliul Judeţean Bihor, municipalitatea orădeană a demarat licitaţia pentru concesionarea serviciului de salubrizare, firmele interesate putând depune ofertele până în data de 14 august. Potrivit lui Birta, contractul actual, închiat cu firma RER va expira în data de 22 ianuarie 2020. „În 22 ianuarie 2008 a fost încheiat un contract cu firma RER de concesiune a serviciului de salubritate, pentru 8 ani, care a fost valabil până în 2016. Conform legislației în vigoare, acest contract a fost prelungit cu încă patru ani, în baza unor investiții făcute de către firma de salubritate: 550 de incinte pentru colectarea deșeurilor menajere, plus construcția a două puncte de colectare selectivă a deșeurilor: cel din zona străzii Thurzo Sandor și cel care se va construi în zona străzii Uzinelor”, a menţionat viceprimarul Florin Birta.

Caietul de sarcini pentru serviciul public de salubrizare în Municipiul Oradea prin contract de concesiune a fost postat în SICAP (platforma publică de achiziții publice), valoarea estimată a contractului fiind de 481.190.882 lei fără TVA, din care: 149 milioane lei pentru salubritatea stradală, 39 milioane pentru deszăpezire şi 293 milioane lei pentru salubrizarea menajeră. Concesionarea serviciului public de salubrizare în Municipiul Oradea este pe o perioadă de 8 ani, începând cu data intrării în vigoare a  contractului de concesiune. În contract se va prevedea acordarea unei redevenţe de minimum 1,5% din cifra de afaceri a firmei, care va reveni Primăriei Oradea. De asemenea, una din condiţiile impuse în caietul de sarcini este ca toate utilajele să fie dotate minimum cu Euro 4.

Viceprimarul orădean a precizat că, pe lângă activităţile de până acum ale serviciului public de salubrizare, a fost introdusă o operațiune nouă: întreținerea permanentă pe perioada de zi a curățeniei căilor publice în  zona centrală (Piața Unirii, pasajul Vulturul Negru, Piața Regele Ferdinand I, str. Vasile Alecsandri, str. Republicii pietonal, Piațeta magazin Crișul - str. Republicii, str. Aurel Lazăr, str. Libertății, căi rutiere și pietonale exterioare Cetății Oradea). Programul orar de execuție a operațiunii va fi între orele  8.00 –22.00. În ceea ce priveşte colectarea deşeurilor menajere, Florin Birta a anunţat că va fi extins la nivelul întregului municipiu actualul program pilot prin care resturile menajere sunt selectate în trei fracţii: în containere gri sau negre – deşeurile reziduale, în containere maro – deşeurile biodegradabile, iar în containere galbene – deşeurile reciclabile.

Ulterior, va fi introdus principiul „plătește pentru cât arunci”.