Unul dintre cele mai active și competitive fotocluburi din țară, Varadinum Foto Club Oradea, înființat în urmă cu trei ani de artiștii fotografi Adela Rusu și Ovi D.Pop, a obținut locul 12 la competiția mondială a fotocluburilor în lume din 213 fotocluburi participante.

În fiecare an, Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP) organizează ,,World Cup for Clubs” dedicată fotocluburilor din întreaga lume. Anul acesta, au participat în competiție 213 fotocluburi din 51 de țări de pe toate continentele. Juriul a fost alcătuit din Csaba Balasi (România), Sergey Buslenko (Ucraina) și Bronwen Casey (Australia).

În urma punctajului obținut, Varadinum Foto Club Oradea s-a situat pe locul 12 în lume. Este singurul campionat mondial al fotocluburilor, organizat de Federația Internațională de Artă Fotografică, iar această poziționare este unică pentru un club din România. Fiecare Club a putut trimite o colecție formată din 20 de fotografii, maximum câte două fotografii pentru fiecare membru de club.

După aflarea clasamentului, artistul fotograf Ovi D. Pop, președintele Varadinum Foto Club Oradea, a menționat că este cea mai înaltă poziție câștigată vreodată de un club fotografic din România.  

Pe primul loc în clasamentul FIAP se află Rusia, fiind urmată de fotocluburi din Marea Britanie, care au în spate o istorie de 60 – 80 de ani.

Imaginile trimise în concurs care au obținut cel mai mare punctaj sunt realizate de artiștii fotografi: Adela Rusu, Mariana Scubli, Ionuț Jarca, Kornel Popa, Mihai Bogdan, Liviu Pașcalău, Marian Plaino, Jozsef Ban, Marius Bodea și Ovi D. Pop.

„Varadinum Foto Club Oradea este unul dintre cele mai harnice și mai competitive fotocluburi din țară. Este o mândrie și o mare realizare pentru fotoclubul nostru! Mulțumesc membrilor pentru implicare, dăruire și lucrări de top mondial! Mulțumim juriului și organizatorilor!”, ne-a declarat Adela Rusu, vicepreședinta Varadinum Foto Club.

Varadinum Foto Club din Oradea a luat ființă în anul 2017, fiind fondat de artiştii fotograf Adela Rusu și Ovi D. Pop. În prezent, clubul fotografic are 55 de membri, din Franța, Italia, Ungaria și România. În toamna acestui an, a obținut titlul de Best Club la ediția a VI-a a Salonului Internațional Wojnicz din Polonia. În anul 2019, la Cupa Mondială a Fotocluburilor – concurs cu o vechime de peste 50 de ani - Varadinum Foto Club s-a clasat pe locul 33.