Azi, 28 februarie, sunt aniversate structurile specializate din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. În acest an, s-a sărbătorit 87 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România.

 

Acest eveniment a fost marcat de Penitenciarul Oradea, prin grija Compartimentului Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi a Serviciului Educație, prin deplasarea a 10 deţinuţi repartizați în regim închis la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”  al Judeţului Bihor, la activitatea „Ziua Porţilor Deschise”.

Cu această ocazie, persoanele private de libertate „au putut să înţeleagă complexitatea muncii de pompier, asistând la expunerea autospecialelor și dotării pentru executarea misiunilor de salvare de la înălţime, de stingere a incendiilor şi de descarcerare în cazul accidentelor rutiere. Acțiunea a urmărit înţelegerea conceptului de prevenţie, dezvoltarea sentimentului de responsabilitate individuală şi a conceptului de sprijin pentru persoanele aflate în dificultate sau pericol, dar şi înţelegerea rolului activ pe care îl au inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă în gestionarea situaţiilor de protecţie civilă”.

În baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii, în baza unui calendar de activităţi convenit de comun acord de specialiştii celor două unităţi, se vor derula trimestrial activități, adresate deţinuţilor care execută pedeapsa în regim închis sau maximă siguranţă, având aceeași tematică ori tematică diferită constând în acorddarea primului ajutor de bază.

„În acest context, Penitenciarul Oradea mulțumește Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”  al Judeţului Bihor, pentru colaborarea constantă în realizarea demersurilor de reintegrare socială a deținuților custodiați de unitatea de detenție orădeană dar și în sprijinul acordat în gestionarea incidentelor specifice. Experiențele inedite, interacțiunea cu personalul specializat din cadrul inspectoratului, înțelegerea valorilor care guvernează structurile de intervenție din cadrul Situaţii de Urgenţă “Crişana”  al Judeţului Bihor reprezintă pași importanți în realizarea demersului de reintegrare socială a deținuților, după executarea pedepsei”, menţionează purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda.