După mai multe licitaţii la care nu s-a prezentat niciun constructor, municipalitatea orădeană a anunţat că a primit oferte pentru reabilitarea termică a 32 de blocuri. Acestea fac parte dintr-un lot de 47 de blocuri pentru care a fost obţinută cofinanţare din fonduri europene.

Primăria Oradea a câştigat un proiect european prin care se finanțează reabilitarea termică a 47 de blocuri din Oradea. Dintre cele 47 de blocuri, 11 sunt în curs de execuție. Pentru celelalte au fost organizate licitaţii în mai multe rânduri, la care însă nu s-a prezentat nici un ofertant. După o nouă încercare, pentru 32 din cele 36 de blocuri care au fost scoase la licitație s-au depus oferte, acestea fiind deja în evaluare, iar pentru cele 4 blocuri rămase ofertele pot fi depuse până în data de 22 martie. „Estimăm că dacă vom avea oferte și pentru ele, vom încheia contracte pentru reabilitarea termică a tuturor celor 47 de blocuri și undeva până la finalul anului viitor toate aceste blocuri care au fost cuprinse în actualul program de finanțare vor fi finalizate. Lucrăm deja la următorul program și următoarea perioadă de finanțare, în cadrul căruia dorim să reabilităm termic alte 250 blocuri din Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.

Contribuţia proprietarilor este de 25% din valoarea lucrărilor, diferenţa de 75% fiind acoperită din fonduri europene şi alocări de la bugetul de stat şi bugetul local.

Obiectivele specifice ale acestor investiții se referă la eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale colective, reducerea consumului anual de energie primară față de consumul inițial, după implementarea măsurilor de eficientizare energetică a clădirilor de locuințe colective. Acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de căldură și a îmbunătățirii confortului interior și a eficienței energetice.

Totodată, se dorește și scăderea estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) după implementarea măsurilor de eficientizare energetică.