Echipajele Stației de Pompieri Aleșd au fost alertate luni, 16 martie, în jurul orei 19.40, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism, pe raza localității Picleu, comuna Brusturi.

La sosirea gărzii de intervenţie, flăcările se manifestau generalizat la nivelul autovehiculului. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect, au ars interiorul autoturismului, conductori electrici, anvelopele și materiale plastice din compartimentul motor.     

În cursul nopții de luni spre marți, în jurul orei 23.45, echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o construcție ce adăpostea centrala termică, lipită de casa parohială ortodoxă din localitatea Iteu, comuna Abram.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate (în aproximativ 15 minute), împiedicând propagarea flăcărilor, care cuprinseseră acoperișul construcției,  la casa parohială și la anexele situate în imediata proximitate. Au ars circa 25 metri pătrați din acoperișul construcției afectate de incendiu, aproximativ un metru cub material lemnos, instalația electrică aferentă centralei termice și patru anvelope.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un coș de fum deteriorat.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, subliniind faptul că burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în perioadele caracterizate prin temperaturi scăzute.