În acest an al Centenarului, Fundația Academia Civică, filiala Oradea, propune instalarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan, alături de cel al cărturarului maghiar Szigligeti Ede, în scuarul din fața Teatrului de Stat Oradea, clădire care adăpostește cele două instituții artistice - Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti.

 

„Întrucât a sosit momentul ca, în scuarul din fața Teatrului din Oradea, să se producă unele schimbări, venim cu o propunere, pe care de mai mulți ani am gândit-o, ca un semn al prieteniei, al bunei înțelegeri și cooperări, dintotdeauna, a artiștilor români și maghiari din urbea de pe Crișul Repede, în pofida chiar a unor disensiuni cu caracter politic care nu au ocolit nici orașul nostru. Intelectualii, artiștii români și maghiari, s-au înțeles, însă, întotdeauna, bine uniți de idealuri artistice comune”, se arată în documentul semnat de Eugenia Mitrașcă și Elisabeta Pop.

Concret, Fundația Academia Civică propune ca, în fața Teatrului, alături de bustul scriitorului și omului de teatru orădean Szigligeti Ede, să fie așezat, așa cum merită, o statuie a scriitorului, publicistului și omului de teatru Iosif Vulcan.

„Cei doi cărturari se apropie ca valoare literară și teatrală, dând, pe bună dreptate, și numele celor două trupe de teatru orădene”, se mai arată în document.

„Într-un oraș ca Oradea, cunoscut pentru atitudinea sa tolerantă, oraș în care au trăit, mereu, în bună înțelegere, români, maghiari, evrei, slovaci, nemți, romi, în care lăcașurile de cult stau alături, în admirația străinilor care ne vizitează orașul - biserici ortodoxe, catolice, greco-catolice, sinagogi, biserici baptiste, penticostale etc., credem că va fi binevenită și acceptată de către edilii orașului această inițiativă culturală și civică, totodată, exprimând recunoștința față de această figură emblematică a orașului nostru”, se menționează în document.  

Mai mult, inițiatorii acestui demers le sugerează edililor orașului să caute bustul lui Iosif Vulcan (semnat de artistul Anghel Chiciu), dezvelit în anul 1927, sugerându-le celor care vor hotărî ca această propunere să devină realitate fie să caute cu insistență acest bust, fie să comande o lucrare nouă, monumentul fiind important în acest an al Centenarului.

Printre cei care susțin inițiativa Fundației Academia Civică Oradea se numără: trupa Iosif Vulcan, în întregime; prof. dr. Iulia Păcurar; Daniel Vulcu, managerul general al Teatrul Regina Maria; Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia; Ion Simuț, scriitor; Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”; Maria Vesa Aursulesei, jurnalist, scriitor; Pașcu Balaci, avocat, scriitor; dr. Corina Fonoage; Cristina Pușcaș, muzeograf; Ioan Goman, muzeograf; Eugen Țugulea, actor etc., lista fiind deschisă de Elisabeta Pop, critic de teatru, și de prof. Eugenia Mitrașcă. Cei care doresc să susțină acest demers pot suna la tel. 0722/ 274.940 sau la 0774/058.151.