Boala nu ocolește pe nimeni. În general, cei care se îmbolnăvesc de Covid-19 scapă de boală în două săptămâni. Există însă, și la Spitalul Municipal din Oradea, cazuri excepționale în care unele persoane au văzut zeci de oameni intrând bolnavi, vindecându-se și plecând, în timp ce testele lor sunt tot pozitive.

Este cazul lui Giani Pop, care este internat la Municipal de o lună și jumătate. Și nu este singur.

„Pe 16 martie am pornit spre România din Trento, Italia. Am fost trei în mașină. Controalele la vamă au fost minimale și în Austria și în Ungaria. În România, când au aflat că venim din Italia, ne-au dus la un cort, am completat niște formulare și apoi, în doar 30 de minute, maxim o oră, am intrat în carantină. La hotelul în care am fost cazați am fost bine tratați, am primit mâncare bună, doar cea de seara, de la McDonalds, era o problemă pentru că primeam hamburgeri iar cartofii erau reci, ca de cauciuc. În fine, am așteptat testele care au venit după 9 zile. Colegii cu care am fost în mașină, unul din Constanța și altul din Huedin, au avut teste negative și au fost lăsați să plece. Al meu era pozitiv așa că m-au luat, fără izoletă, doar mi-au pus mască și mănuși, și m-au dus la staționarul I, lângă magazinul Crișul. Aici am stat doar o noapte. În toată această perioadă, nu am avut un simptom măcar”, povestește Giani care adaugă că, deși i se lua zilnic temperatura, niciodată nu a avut-o mai mare decât ar fi trebuit.

 

Pozitiv, pozitiv, neconcludent

Când ajungi în spital, chiar și cu o afecțiune normală, timpul se încăpățânează să stea în loc, zilele și nopțile devin mai lungi, iar dorința de a ajunge acasă e tot mai mare. Pentru Giani este însă și mai rău pentru că, pe de o parte, atât pacienții cât și medicii știu că se confruntă cu o boală gravă, iar pe de altă parte, vede cum toată lumea se vindecă și pleacă.

„M-au internat la Municipal într-un salon în care aveam baie comună cu un alt pacient. Îl auzeam prin perete cum tușea și se chinuia, așa că nu m-am dus deloc la baia pe care ar fi trebuit să o împărțim. M-au mutat apoi într-un alt salon cu un alt bolnav. Am stat cu el o săptămână dar el a ieșit negativ la două teste consecutive și l-au lăsat acasă. După câteva zile cu medicamentație am ieșit iar pozitiv și apoi iar pozitiv. După patru sau cinci teste pozitive, am ieșit, în sfârșit, negativ. Era într-o duminică. Mi-am sunat prietenii și familia să le spun că voi veni acasă. Testul de a doua zi a fost însă neconcludent. Apoi, următorul a fost pozitiv. La început testele le făceam din 4 în 4 zile. Apoi ni s-a spus că se fac din 5 în 5 zile, iar săptămâna trecută au spus că se fac odată pe săptămână. Nu sunt singur în această situație, mai sunt încă două fete și încă un băiat în aceeași situație. De o lună și jumătate, cu o săptămână de întrerupere, tot iau pastile și testele îmi ies tot pozitive/neconcludente. Acum, dacă se va face test doar odată pe săptămână, când mai ies din spital?”, se întreabă retoric Giani, care mai spune că, dacă ar fi lăsat să plece chiar și cu test pozitiv, s-ar izola la casa pe care o are la țară, acolo unde nu are vecini apropiați.

Medicul Gheorghe Carp, cel care se ocupă de spitalele din Oradea în perioada pandemiei, spune însă că sunt persoane care au stat și mai mult în spital și că „depinde de fiecare organism în parte”. Cert este că regulile în ceea ce privește persoanele care au virusul care provoacă Covid-19 sunt destul de clare: doar după ce două teste consecutive ies negativ, persoana este considerată vindecată.