La Universitatea din Oradea - Despre meseria de ziarist
Amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie, Relații internaționale, Științe politice și Științele Comunicării, din cadrul Universității din Oradea, a găzduit, ieri, o întâlnire a jurnaliștilor din presa locală cu profesorii și studenții facultății, în cadrul masterclassului „Superscrieri”.
Discuția a fost una liberă și a început cu detalii din investigațiile Dianei Oncioiu, care scrie pentru „Dela0.ro” și „Să fie lumină”, despre abuzurile sexuale sistematice asupra minorilor din Episcopia Ortodoxă a Hușilor. Mai exact despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în adunarea datelor, despre amenințările la care a fost supusă și modul în care s-a raportat societatea la dezvăluirile sensibile, dintr-o lume atât de închisă, cum este cea a bisericii. Un sistem care este construit de așa natură încât să nu poți vorbi despre aceste abuzuri. În care ești amenințat cu nenorocirile de pe lumea aceasta, dar și cu cele de pe lumea cealaltă, în care este șantajat și în care ți se spune mereu că, oricum, nimeni nu te crede. Participanții au fost introduși în problematică încă de dimineață, când au urmărit filmul Spotlight.
După schimul de întrebări cu privire la articolele Dianei, aceasta a vorbit despre situația presei în ziua de astăzi. „Există o necesitate în a schimba industria. Presa se face pentru public, trebuie să fie în serviciul publicului, dar este dificil să rămână așa când munca jurnaliștilor depinde de reclamă (care de multe ori este în mâna politicienilor) și de numărul de clickuri și vizualizări. Jurnaliștii părăsesc acest domeniu. În Germania, dacă ai trecut în politică sau ai ajuns purtătorul de cuvânt al unei instituții, nu mai ești reprimit sau văzut ca un jurnalist în interiorul breslei. La noi există o complicitate tăcută între unii politicieni și așa-zișii ziariști sau organe de presă”, a spus, printre altele, Diana Oncioiu.
Studenții prezenți în sală au fost întrebați de ce vor să se facă jurnaliști, de unde își iau informația și dacă au bloguri sau jurnale.
„Dacă nu veți avea informații sigure despre lumea în care trăiți veți deveni vulnerabili, atât în grupurile voastre de prieteni cât și în societate, în general. Eu cred că, mai devreme sau mai târziu, informația va fi reglementată într-un fel, fie din interior fie din exterior, pentru că ea este asociată cu siguranța și securitatea statelor”, a spus profesorul și jurnalistul Octavian Haragos care a moderat întâlnirea. Un alt sfat, util atât celor care urmează să lucreze cu informația cât și celorlalți participanți la dezbatere (jurnaliști de la științele comunicării, științe politice, relații internaționale), a fost dat de profesorul și scriitorul Florin Ardelean: „obișnuiți-vă să reflectați la lucruri, să vă gândiți, la modul serios, măcar o oră pe zi. Să analizați după ce auziți o știre sau o citiți, să nu treceți la următoarea ca și cum cea precedentă a fost trecută prin filtrul propriei gândiri. Dacă nu gândiți, sunteți din start pierduți”.
Proiectul „Superscrieri”, al Fundației Friends for Friends, și-a propus să-i onoreze pe jurnaliștii care, prin forța scriiturii lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă mai spun poveștile care contează.
Masterclassul „Superscrieri”, a avut ca temă meseria de jurnalist și importanța presei locale, fiind ultimul eveniment local, după Iași, Constanța, Sibiu și Cluj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.