Discuții aprinse, ieri, în timpul unei conferințe de presă organizată la Teatrul Regina Maria din Oradea, protagoniști fiind actorul Eugen Țugulea și Daniel Vulcu, directorul general manager al teatrului. Tema în jurul căreia s-au inflamat spiritele a fost spectacolul pe care Ansamblul Crișana îl va susține pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, la Filarmonica de Stat Oradea.

„Dorim să sărbătorim Mica Unire printr-un spectacol al Ansamblului Crișana. Am ținut foarte mult să realizăm spectacolul acesta de 24 ianuarie, ca un preambul al sărbătoririi Centenarului și, ca atare, am solicitat regia unui coleg de-al nostru, dl. Eugen Țugulea, pentru a-i da o tentă cât mai autentică. Spectacolul se va desfășura în 24 ianuarie, la Filarmonica Oradea”, a anunțat Daniel Vulcu, managerul TRM, ieri, în deschiderea conferinței de presă, avându-l, alături, pe Leontin Ciucur, directorul artistic al Ansamblului Crișana.

Vulcu a motivat, apoi, de ce s-a stabilit ca acest eveniment să se desfășoare la Filarmonică și nu la Teatru, arătând că programarea la Sala Mare a Teatrului este una foarte dificilă.

„Suntem două instituții, și faptul că în lunile noiembrie-decembrie programul Teatrului Regina Maria a fost unul foarte încărcat - am fost plecați la festivaluri, am jucat mult - și, ca atare, am perturbat, puțin, programul piesei care se pregătea în timpul respectiv și am amânat premiera pentru luna ianuarie, în data de 21. Prin urmare, și Teatrul maghiar a trebuit să-și amâne premiera, care venea imediat după premiera noastră. Ne-am bucurat de înțelegerea lor, noi având o colaborare foarte bună, în care ne împărțim corect, și după necesități, zilele la scenă. Așadar, premiera colegilor de la Teatrul maghiar este în 26 ianuarie. Nu e pusă în 26, pentru a ne complica pe noi, ci pentru că așa a trebuit să fie”, a explicat Vulcu, adăugând că nu este ceva nou faptul că Teatrul Regina Maria organizează în acest spațiu (la Filarmonică – n.r.) un spectacol.

„Spectacolul nostru se va desfășura la Filarmonica din Oradea, și nu se întâmplă nimic nou și nimic grav că se desfășoară acolo, de la ora 19.00”, a precizat Vulcu.

Leontin Ciucur, directorul artistic al Ansamblului Crișana, a ațâtat și mai mult spiritele, în momentul în care a afirmat că și-ar fi dorit „o amploare mai mare a spectacolului”.

„Ne-am dorit o amploare mai mare a spectacolului, dar faptul că s-a suprapus cu sala ocupată, cu prevederile bugetare care n-au sosit la timp, va fi un spectacol bazat pe forțele proprii ale Ansamblului Crișana. Maestrul Eugen Țugulea se va ocupa de regia spectacolului, care se intitulează «Pe-al nostru steag e scris unire!». Nu ne-am adus alți invitați. Artiștii noștri vor interpreta cântece și din Moldova și din Muntenia - va fi o provocare - vor dansa și din Moldova și Muntenia. Există și o regie cu versuri dedicate evenimentului”, a afirmat Ciucur.

 

Replica dlui Ţugulea

După câteva minute, la conferința de presă și-a făcut apariția și actorul Eugen Țugulea, cel care semnează regia spectacolului din 24 ianuarie. 

„În legătură cu spectacolul din 24 ianuarie, eu, personal, mă aflu pe poziție contrară cu ceea ce s-a spus până acum, și am să vă explic și de ce: în opinia mea, 24 ianuarie, este cel de-al doilea cel mai important eveniment din istoria poporului român. Am fost invitat să fac acest spectacol, m-am simțit foarte măgulit de acest lucru, și am gândit spectacolul știind că, în mod normal, spectacolul îl ținem «Acasă». Pentru mine, «Acasă» înseamnă acest edificiu în care ne aflăm. Am aflat, ulterior, că nu se ține acasă, pentru că sunt niște repetiții ale colegilor de la colectivul maghiar”, a prezentat situația Eugen Țugulea. Actorul consideră că nu este normal ca românii să nu aibă dreptul să sărbătorească Mica Unire în Sala Mare a Teatrului, din moment ce, la data de 15 martie, maghiarii au marcat în acest spațiu Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni.

„Așa cum dumnealor, la 15 martie, și-au serbat Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni în această sală, noi, colectivul Teatrului Regina Maria suntem cel puțin în aceeași măsură îndreptățiți să ne onorăm Ziua Națională, pentru că 24 ianuarie e Zi Națională, în sala noastră. Ni s-a spus că nu se poate”, a mai spus Țugulea. Actorul le-a adus la cunoștință celor prezenți că în cazul în care doleanța lor nu este respectată, spectacolul din 24 ianuarie se va ține în fața Teatrului.

„Vreau să vă spun un lucru. În colectivul de la repetiția căruia vin, cineva a spus următorul lucru: «Domnule, eu, dacă nu se ține acolo (la Teatru – n.r.), vin, îmi iau instrumentele, și cânt în fața Teatrului cântece populare de 24 ianuarie». Și am spus: «Foarte bine!» Atunci, hai să dăm spectacolul nu în altă parte, dacă nu putem să-l dăm în sala noastră, din casa noastră. Poate cineva să mă acuze de orice! Eu am condus vreo 20 de ani această instituție, și n-am avut probleme de această natură. Să mă considere oricum, nu mă interesează! Eu dau spectacolul, dacă nu se poate înăuntru, atunci îl dau în față și spun și de ce: nu pot să-mi țin Ziua Națională în sala în care funcționăm împreună cu colegii noștri de la secția maghiară de 62 de ani. Acesta este punctul meu de vedere, puteți să-l interpretați cum doriți”, și-a expus nemulțumirea veteranul actor.

 

«Acasă» suntem în Oradea

Țugulea nu le-a ascuns jurnaliștilor faptul că Daniel Vulcu nu este în asentimentul său în această delicată problemă.

„I-am spus și dlui Vulcu, dar nu e de acord cu mine. Are dreptul la opinie, așa cum am și eu. Și, dacă nu se poate ține în sală, m-am adresat colectivului cu care am lucrat până acum și i-am rugat să se gândească până luni. Nu e obligat nimeni să vină, dar cel puțin eu și cel care a avut această idee vom veni în 24 ianuarie, în fața Teatrului, și vom respecta și vom onora Ziua Națională a țării noastre. Eu așa văd lucrurile, și puteți să mă faceți oricum, nu mă interesează! Eu cred că aș putea fi judecat dacă aș face invers. Eu nu-mi bat joc de Ziua Națională a țării noastre, indiferent că suntem români sau maghiari! Este țara noastră, și trebuie să ne respectăm unii pe alții!”, a spus răspicat Țugulea.

Aparent calm, Vulcu a explicat în continuare care au fost rațiunile pentru care a fost aleasă Filarmonica pentru spectacolul din 24 ianuarie.

„Vreau să vă spun că noi nu ne batem joc. E un lucru pe care ni l-am asumat, în momentul în care cineva își montează spectacolul, noi avem o înțelegere: o săptămână, înainte de premieră, teatrul care are premiera este cel care folosește scena, se montează decorul, se fac lumini, ca atare, toată povestea asta este foarte complicată. Adică, să te apuci să dai jos tot, să refaci lumini... Și nici nu e nevoie, pentru că «Acasă» suntem la Oradea, «Acasă» suntem în România, nu suntem la Teatrul Regina Maria. Și proiectul acela mare, pe care îl vom face legat de Centenar s-ar putea să nu fie în Sala Mare a Teatrului, pentru că poate ne convine să alegem altă locație. Asta nu înseamnă că nu suntem «Acasă»! Este o interpretare tendenționasă a dlui Țugulea și, ca atare, nu are niciun sens să irităm și să ne supărăm”, a spus Vulcu, adăugând că, putea la fel de bine să nu organizeze nimic de 24 ianuarie. „Puteam să nu facem niciun spectacol, nu ne obligă nimeni să facem acest spectacol”, a menționat acesta.

 

„Mi-am asumat acest lucru”

Vizibil iritat de această afirmație a colegului său de scenă, actorul Eugen Țugulea a izbucnit:

„Eu nu sunt străin de acest oraș și de această instituție, chiar dacă sunt pensionar. În această instituție, ca și în această țară, nu face nimeni ce vrea, ci ceea ce trebuie! Dacă noi am respectat ziua de 15 martie, să respecte și dumnealor ziua de 24 ianuarie și ziua de 1 Decembrie. Dacă nu, plecăm în altă țară”, a strigat cât a putut Țugulea. „Vă rog să notați asta, că a spus-o un nebun, care își apără dreptul de român în țara lui!”, a continuat acesta.

Deloc deranjat, Vulcu i-a asigurat pe jurnaliști că „spectacolul de 24 ianuarie nu se va ține afară, ci se va ține unde trebuie!” El a dat asigurări că evenimentul se va ține, și că va conține momente artistice, dans, muzică și poezie.

„Nu există șanse ca spectacolul să nu se mai țină, e doar o părere! Suntem o instituție, iar dl Țugulea este doar un invitat, există șanse să nu poată să se țină, dacă nu dorește dânsul spectactacolul acesta. Însă noi îl vom reface, și vom face un spectacol la fel de bun și de valoros, nu vă faceți probleme”, i-a asigurat Vulcu pe jurnaliști.

„Acestea sunt lucruri care țin de un românism exacerbat, în care, vă jur, nu are niciun fel amestec Teatrul maghiar. În plus, nu e prima oară când organizăm spectacole la Filarmonica Oradea. Din momentul în care eu am făcut programul, mi-am asumat acest lucru, sau puteam să trec cu vederea. În plus, am sărbătorit împreună cu Ansamblul Crișana, 1 Decembrie în alte săli din județ, deși aveam sala mare la dispoziție. Pe de altă parte, Primăria a făcut un mega-eveniment legat de 1 Decembrie, cu nu știu câți artiști aduși de peste tot, nu avea niciun sens să intrăm în concurență. «Acasă» suntem oriunde!”, a precizat Vulcu.

Spre finalul conferinței, a luat cuvântul și directorul artistic al Ansamblului Crișana, însă afirmațiile acestuia nu au făcut decât să agite și mai mult spiritele.

 „Confuzia a pornit de la faptul că, atunci când am înaintat solicitarea pentru acest spectacol, pe 14 decembrie, nu se știa de planificarea sălii. Ni s-a spus că va fi la Teatru, pe 24 ianuarie. Ulterior, s-a făcut planificarea și s-a schimbat, și atunci de aici apare toată confuzia”, a spus Leontin Ciucur.

Ultimul cuvânt l-a avut tot managerul Teatrului, care a dat asigurări că spectacolul se va ține, iar cei care nu vor fi prezenți, vor suporta consecințele.

Acuzat de unul dintre jurnaliști că pornește în noul an cu stângul, Vulcu a exclamat: „Nu pornim deloc! Dacă nu-l invitam pe dl Țugulea, noi porneam cu dreptul fără probleme!”