Judeţul Bihor rămâne încă o lună fără buget, consilierii PNL abţinându-se la vot. Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a avertizat că, în aceste condiţii, luna viitoare vor putea fi plătite doar aproximativ 40% din salarii. Totodată, liberalii nu au fost de acord, nici de această dată, să valideze mandatul social-democratului Szatmari Adrian. Pe de altă parte, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru intentarea unui proces pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului judeţului de Kiss Alexandru, Beneamin Rus şi Selina.

 

Pentru a doua lună consecutiv proiectul de buget al judeţului nu obţine voturile necesare pentru a fi adoptat. Înainte de vot, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a remarcat că liberalii nu au fost consultaţi de conducerea CJ cu privire la buget şi s-a interesat de soarta a trei imobile pentru care este prevăzută finanţare în proiectul de buget. Mai exact, s-a referit la achiziţia Băilor Rimanoczy, destinaţia clădirii fostei Policlinici Mari şi destinaţia unui imobil din Săcueni. Pasztor Sandor a reamintit că CJ şi-a exprimat dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea imobilului în care au funcţionat Băile şi Hotelul Rimanoczy, proprietarul neţinând cont de această decizie. CJ a atacat în instanţă vânzarea imobilului, care a dat câştig de cauză administraţiei judeţene, încă cumpărătorul a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pasztor a menţionat că avocatul a recomandat ca administraţia judeţeană să aibă la dispoziţie, în buget, suma cerută pentru cumpărarea imobilului – 300.000 euro, iar ulterior, după decizia instanţei şi dacă banca va scoate din nou la vânzare imobilul, consilierii să-şi spună părerea cu privire la destinaţia acestuia. La Săcueni, investiţiile, care se ridică la 200.000 euro, vizează reamenajarea imobilului în care, la etaj, funcţionează, de 10 ani, un post de poliţie, iar pentru parter se fac demersuri pentru mutarea unui post de jandarmi. În ceea ce priveşte clădirea fostei Policlinici, vicepreşedintele Ioan Mang a afirmat că banii alocaţi în buget sunt pentru realizarea studiului de fezabilitate, intenţia fiind de reabilitare a clădirii şi transformarea ei în palat administrativ, banii pentru lucrări urmând să fie asiguraţi din alte surse, cu sprijin din partea Guvernului. Până la urmă, proiectul a primit 16 voturi pentru din partea consilierilor PSD (cu excepţia Stelei Babău, care nu a votat), UDMR şi ALDE, în timp ce liberalii s-au abţinut, astfel că proiectul de buget nu a fost adoptat. Preşedintele CJ Bihor a menţionat că, în aceste condiţii, administraţia judeţeană nu va putea asigura, luna viitoare, decât aproximativ 40% din salarii. De asemenea, nu vor fi fonduri pentru programul „Lapte şi Corn”, nu va putea fi plătită contribuţia pentru cele două centre medico-sociale din Nucet şi Popeşti, nu vor putea fi plătite utilităţile, salariile persoanelor neclericale şi lucrări din judeţ, cum ar fi deszăpezirea. Totodată, a precizat Pasztor Sandor, judeţul va trebui să plătească penalităţile aplicate pentru nevirarea la bugetul de stat a contribuţiilor aferente salariilor.

Tot în şedinţa de ieri a CJ Bihor, pe ordinea de zi s-a aflat, din nou, proiectul privind validarea mandatului de consilier judeţean al social-democratului Szatmari Adrian, însă şi de această dată liberalii s-au opus. Un alt proiect respins a fost cel prin care judeţul Bihor ar fi trebuit să devină membru fondator la consituirea asociaţiei Bihor West Professional. Această asociaţie ar trebui să se ocupe cu dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual în judeţul Bihor. În schimb, pe ordinea de zi a fost inclus un proiect de hotărâre propus de PNL, prin care se cere transparentizarea plăţilor efectuate de către „instituţiile şi întreprinderile publice locale” din subordinea Consiliului Judeţean Bihor. În timpul şedinţei, Ionel Avrigeanu a propus completarea proiectului prin includerea în procesul de transparentizare şi a plăţilor efectuate de CJ Bihor. Atât modificarea adusă proiectului, cât şi proiectul în sine au fost votate de consilieri, inclusiv de cei ai puterii.

 

Parte civilă în procesul Kiss

Pe de altă parte, în şedinţa de ieri, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru promovarea în instanţă a unei acţiuni „în răspundere civilă delictuală privind recuperarea integrală a prejudiciului cauzat patrimoniului Judeţului Bihor” de către fostul preşedinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, de către firma Selina şi de către patronul acesteia, Beneamin Rus. Consilierii liberali au constatat că în document nu se menţionează suma cu care a fost prejudiciat bugetul judeţului. „Intrăm într-un proces unde nu se cunoaşte prejudiciul”, a avertizat liberalul Călin Gal, adăugând că, în aceste condiţii, procesul este sortit eşecului. Kiss Janos (PNL) a propus ca, având în vedere timpul scurt avut la dispoziţie (mai sunt 10 zile până la prescrierea termenului) pentru a fi făcută o evaluare, cel mai bine este să fie însuşit raportul DNA, în care se prevede un prejudiciu de 6 milioane euro.

„De trei luni mă ocup de această problemă. În luna ianuarie, proiectul a fost pe ordinea de zi, însă l-am retras pentru că au venit informaţii noi. A mai fost de alte două ori pe ordinea de zi, însă nu ne-am întâlnit”, a menţionat preşedintele Pasztor Sandor, ca răspuns la criticile liberalilor că acest proiect este prea important şi a fost propus aşa târziu. De asemenea, el a reamintit că în 2015, în şedinţa din luna martie, consilierii judeţeni, dintre care o parte se regăsesc şi în acest mandat, au votat, în unanimitate, ca judeţul să nu se constituie parte vătămată în procesul intentat de DNA lui Kiss, Rus şi Selina, cu privire la terenurile pe care se construieşte cartierul Luceafărul. „În data de 31 martie 2018 se prescrie termenul până la care putem să ne consituim parte civilă. Motivul pentru care pornim această acţiune este tocmai pentru că intervine această prescriere. Prin deschiderea procesului civil vom prelungi perioada de prescriere”, a afirmat Pasztor. Până la urmă, consilierii au aprobat intentarea acţiunii în instanţa de civil, cu însuşirea prejudiciului din rechizitoriul DNA.