Muzicienii Filarmonicii orădene au urcat, aseară, pe scenă, purtând banderole albe, în semn de protest față de ceea ce li se pregătește...

 

Motivul protestului artiștilor este cunoscut: Consiliul Județean Bihor dorește comasarea instituțiilor de cultură orădene: Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti și Filarmonica de Stat, precum și modificarea contractelor de muncă cu termen nedeterminat în contracte de muncă cu termen determinat.

Înainte de a se întâlni cu melomanii, artiștii Filarmonicii orădene au trimis o scrisoare deschisă către Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, și către consilierii județeni.

În documentul semnat de „Artiștii Filarmonicii” se menționează, la un moment dat, că în nicio altă ţară europeană nu există filarmonică cu contracte pe perioadă determinată și că implementarea acestui proiect va fi contraproductivă, Filarmonica din Oradea urmând să se transforme într-o simplă „instituție de proiecteˮ, cu un grup mic de artiști locali.

Aseară, muzicienii Filarmonicii orădene au urcat pe scenă purtând banderole albe, în semn de protest față de ceea ce li se pregătește.

„Este un mic protest față de ceea ce am auzit că ni se pregătește, nouă și tuturor instituțiilor de cultură din Oradea, privind reorganizarea și, mai ales, în ce privește schimbarea contractelor. Într-un fel, este normal să ne exprimăm și noi părerea despre toate cele auzite. Așa cum a trimis Teatrul Regina Maria, tot așa și noi am trimis o scrisoare deschisă către domnul președinte Ilie Bolojan și către consilierii județeni, în care explicăm care este punctul nostru de vedere. Sperăm să fie cu rost această scrisoare...”, a declarat, ieri, pentru CRIȘANA, Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Redăm mai jos conținutul scrisorii:

„Stimate Domnule Președinte, Stimați Consilieri Județeni ai Consiliului Județean Bihor

Vă adresăm această scrisoare din partea artiștilor Filarmonicii de Stat Oradea, pentru a aduce argumente împotriva reformelor planificate în ceea ce privește funcționarea instituției noastre.

În primul rând, dorim să menționăm, că nu cunoaștem situația contractuală a artiștilor de la teatrele din occident, dar, în ceea ce privește angajarea artiștilor instrumentiști și artiștilor lirici, din filarmonicile și operele europene, avem informații sigure și indiscutabile.

În Europa occidentală nu există nicio instituție de acest profil în care angajații, după expirarea perioadei de probă, să nu fie contractați pe perioadă nedeterminată, deci toate filarmonicile și operele au angajați cu contracte definitivate.

Perioada de probă diferă în cazul orchestrelor din Ungaria, putem aminti aici Filarmonica din Pécs, unde această perioadă poate să fie între 1 și maximum 5 ani, după care artistul este definitivat. În Austria, de exemplu, la Filarmonica din Graz, din cei peste 80 de artiști instrumentiști, mai puțin de 10% sunt angajați cu contracte determinate, tot pe perioada anului de probă.

În Germania există Asociația Orchestrelor Germane (Deutsche Orchestervereinigung), în care găsiți peste 120 de orchestre profesioniste, cum ar fi filarmonicile și operele din Berlin, München, Hamburg etc., precum și orchestre de cameră și orchestre de radio. Toate aceste instituții sunt finanțate din bani publici, iar artiștii, după un an de probă, sunt angajați pe perioadă nedeterminată.

În cazul în care ajungem la modificarea tuturor contractelor în contracte determinate, considerăm că munca noastră de ani de zile, de a construi o echipă profesionistă, cu artiști de calitate, a fost în zadar. Cei mai mulți dintre noi, îsi vor găsi un loc de muncă la instituții unde vor fi apreciați, așa cum merită. Dacă se va întâmpla acest lucru, Oradea nu va mai avea Filarmonică, poate va rămâne o „instituție de proiecteˮ, cu un grup mic de artiști locali, care nu va mai putea aborda niciodată un repertoriu mai complex de muzică clasică. Nu credem că acest lucru ar trebui să i se întâmple unei instituții etalon a orașului, ale căror baze sau pus în urmă cu cca. 100 de ani, cum este și Filarmonica de Stat Oradea.

Cu aleasă considerație, artiștii Filarmonicii.”