Lucrările de reabilitare a faţadei Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii vor începe în luna aprilie, potrivit municipalităţii orădene. Valoarea investiţiei este de 1,7 milioane lei.

„La începutul lunii martie a fost semnat contractul de execuție pentru lucrarea „Reabilitare fațade și refacere iluminat arhitectural la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea”, urmând ca lucrările să înceapă în prima parte a lunii aprilie 2020”, a anunţat, ieri, primăria Oradea.

Valoarea investiţiei este de 1.776.028,25 lei fără TVA, durata contractului este de 8 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, iar executantul este asocierea Drum Asfalt – Trameco. Potrivit contractului, în cadrul reabilitării se vor executa următoarele lucrări:

refacerea tencuielilor în zonele în care acestea sunt degradate; refacerea tâmplăriilor în zonele distruse de incendiu; refacerea decorațiunilor degradate sau reabilitarea acestora acolo unde se impune; înlocuirea glafurilor, a jgheaburilor și burlanelor din tablă zincată cu jgeaburi și burlane din cupru; refacerea zugrăvelilor la fațadă; soclul prefabricat din plăci marmură se va curăţa cu peria de sârmă şi apoi se va trata cu o soluţie de conservare incoloră mată; se va reface iluminatul arhitectural al imobilului, cu repectarea amplasamentului. Lucrările de reabilitare a fațadei în prima etapă vor fi începute în curtea interioară a Palatului Episcopal.

Reamintim că, imediat după incendiul din vara anului 2018, municipalitatea orădeană a încheiat un contract de parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, prin care Episcopia a pus la dispoziția administraţiei locale Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) și construcțiile anexe în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare. Totodată, în contract se prevede că municipalitatea va administra imobilul pe o perioadă de minimum 20 de ani. După încheierea contractului, începând cu luna septembrie 2018, firma Trameco a intervenit în vederea degajării molozului și luarea măsurilor ce se impuneau pentru punerea în siguranță a Palatului Episcopal Greco-Catolic. Ulterior, în urma încheierii contractului de lucrări, a fost întocmită expertiza tehnică și proiectul tehnic în vederea reconstruirii parțiale a imobilului și reabilitarea zonei distruse în incendiu. Valoarea totală a lucrărilor este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă și proiectarea.

.