Proiectul strategic pe Sănătate al judeţului Bihor a fost respins - Încă un eşec
Proiectul strategic pe Sănătate al judeţului Bihor, în valoare de 9,5 milioane euro, a fost respins, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) anunţând că va contesta decizia. Potrivit lui Pasztor Sandor, preşedintele CJ, motivul respingerii este depunerea cu o întârziere de 20 de zile a documentului prin care un teren din Stâna de Vale trece în administrarea CJ Bihor, o întârziere cauzată de... opoziţie.
Consilierii judeţeni au fost convocaţi, ieri, în şedinţă extraordinară pentru a-şi da acordul pentru patru proiecte: două legate de reabilitarea şi modernizarea DJ 767 A - Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sârbi; iar celelalte două legate de Drumul Apuseni. Toate proiectele au fost votate în unanimitate de cei 31 de consilieri prezenţi. La final, liberalul Dacian Foncea a cerut conducerii CJ Bihor să lămurească situaţia proiectului strategic pe sănătate al judeţului, despre care „se spune că are probleme de eligibilitate”. Astfel, el a solicitat ca în şedinţa ordinară din luna decembrie să fie prezentată o informare detaliată, care să cuprindă inclusiv solicitanţii aparatelor medicale incluse în proiect.
Preşedintele CJ Bihor a replicat că poate să dea informaţiile pe loc, recunoscând, totodată, că proiectul a fost respins în prima fază de evaluare. El a amintit că proiectul a fost depus în data de 30 septembrie, incomplet, de la dosar lipsind CF-ul pentru terenul din Stâna de Vale unde se doreşte construirea unui Centru Salvamont. Totodată, Pasztor a menţionat că pentru încheierea acordului cu Biserica greco-catolică, proprietara terenului din Stâna de Vale, era nevoie de un acord al Consiliului Judeţean, care însă nu a fost dat decât în data de 17 octombrie, după expirarea termenului până la care putea fi depus proiectul.
Opt şedinţe inutile
Preşedintele CJ Bihor le-a reamintit liberalilor că acest acord a figurat pe ordinea de zi a opt şedinţe consecutive (ordinare sau extraordinare) în perioada 13 septembrie - 4 octombrie însă grupul PNL fie a refuzat să voteze ordinea de zi, fie nu s-a prezentat la şedinţe. „Între timp, am încercat din răsputeri să salvăm situaţia”, susţine Pasztor. Potrivit acestuia, BRECO (n.r. - Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru graniţa România - Ungaria) a atenţionat CJ Bihor că trebuie clarificate patru robleme legate de proiectul strategic, trei fiind rezolvate, însă cea legată de CF-ul terenului din Stâna de Vale a putut fi soluţionată abia după şedinţa de Consiliu din data de 17 octombrie. Prin urmare, documentul cerut a fost depus la Bucureşti în data de 20 octombrie. Pasztor a precizat că, între timp, conducerea CJ Bihor a trimis o scrisoare ministrului Fondurilor Europene prin care menţiona că în cazul în care proiectul este neeligibil din cauza acestui teren, administraţia judeţeană se angajează să construiască clădirea Salvamont din bani proprii.
„Vineri (24 noiembrie - n.r.) am primit scrisoare de la secretariatul tehnic al BRECO prin care am fost anunţaţi că proiectul a fost respins în prima fază. De sâmbătă lucrăm la contestaţie. Nu vrem să pierdem un proiect de 9 milioane şi ceva de euro din cauza neprezentării unui CF de 400 mp”, a menţionat şeful CJ Bihor, adăugând că printre exemplele care pot fi date în susţinerea cauzei administraţiei judeţene este proiectul privind drumul expres derulat de municipalitatea orădeană, care nu a întâmpinat probleme cu obţinerea finanţării deşi nu avea terenul de la CFR. Pasztor a mai recunoscut că pe lângă întârzierea cu care a fost depus documentul, o altă problemă a fost constată - dreptul de administrare e valabil doar începând din 31 decembrie 2017. El a afirmat însă că, potrivit proiectului depus, centrul Salvamont urma să fie construit abia în 2019 sau 2020. Pe lângă contestaţie, o altă soluţie ar fi relansarea proiectului, care a funcţionat în cazul judeţului Arad, însă, a menţionat Pasztor, Aradul a depus proiect pe Infrastructură, unde nu avea contracandidaţi, în timp ce noi am depus proiect pe Sănătate şi „toată lumea a mers pe Sănătate”.
„O lună şi jumătate nu am reuşit să trecem un nenorocit de acord”, a afirmat Pasztor. Şeful CJ Bihor i-a asigurat pe consilieri că poartă discuţii la Minister şi cu partenerii din proiect pentru a găsi soluţii.
Dacian Foncea a insistat să primească un răspuns legat de echipamentele medicale incluse în proiect, menţionând că, în opinia sa, cel puţin două aparate - angio CF şi spect CT - nu au utilitatea imediată, Oradea neavând specialişti care să lucreze cu aceste echipamente.
„Refacerea proiectului este una dintre posibilităţi. Haideţi să-l facem ca lumea, să luăm ce e nevoie pentru comunitate acum, nu peste 5-10 ani”, a afirmat consilierul PNL. Şeful CJ Bihor a replicat că toate echipamentele incluse în proiect au fost solicitate de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp. În plus, susţine Pasztor, Primăria Oradea s-a angajat să preia toată partea de achiziţii pentru dotarea spitalelor. La final, Pasztor a menţionat că va pune la dispoziţia consilierilor adresa primită din partea BRECO, scrisoarea trimisă ministrului Fondurilor Europene şi lista cu aparatura medicală solicitată de Spitalul Judeţean.
Ce cauta Consiliul Judetean in proiectul asta? In varianta initiala (cu drumul Susti-Moneasa) , de acord. Dar in varianta depusa nu au nici o treaba. Salvamontul este entitate separata si oricum e partener. In rest, se dotau spitalele iar CJ nu are nici unul. S-a dorit postura de lider de proiect pentru ca Țanumiti tovarasiȚ sa-si puna la C.V. management de proiect pe sanatate. (folositor in cariera didactica si universitara - nu-i asa doamna.......)?