Montarea statuii lui Sfântul Ladislau în curtea exterioară a Cetății Oradea, a început ieri, după ce, luni dimineața, au fost transportate primele componente din depozitul OTL.

Ideea realizării acestei statui s-a născut în 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea regelui drept sfânt. Primăria Oradea, Episcopia Romano-Catolică, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune s-au înțeles încă din anul 2022 să amplaseze o statuie ecvestră a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea, locul în care, cu secole în urmă, au mai existat două asemenea statui.

Conform protocolului de colaborare, Municipiul Oradea prin Fundația de Protejare a Monumentelor și-a asumat toate responsabilitățile legate de realizarea soclului și asamblarea, respectiv montarea statuii.

Marți, 22 august, reprezentanții companiei Ronde Bosse Art, care a realizat lucrarea în atelierele din Zimandul Nou, a demarează lucrările de asamblare și finisare a statuii.

Durata execuției acestei lucrări este de aproximativ două săptămâni, după care părțile implicate vor reveni cu detalii referitoare la ultima fază a proiectului, mai exact recepția și introducerea în circuitul public.

„Prin realizarea acestei statui patrimoniul orașului Oradea se va îmbogăți cu o nouă lucrare a artistului consacrat Deák Árpád”, se afirmă într-un comunicat comun al Primăriei Municipiului Oradea și Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Statuia are o înălțime de 5,3 metri, fiind realizată după modelul creat de artistul plastic Deák Árpád. Monumentul a fost turnat în bronz de Ovidiu Petroman, la atelierul Artcast din Zimandu Nou, județul Arad, același care a realizat statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii.