Pentru raportarea cu întârziere a poluării, societății OMV Petrom i s-a aplicat o sancțiune constând în suma de 50.000 lei.

 

Garda de Mediu Bihor și Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost anunțate, la începutul acestui an, despre un incident produs pe 30 decembrie 2017, în curtea unei familii din Suplacu de Barcău, când o ţeavă care transporta ţiţei, aflată în proprietatea OMV-Petrom, s-a rupt. Deși Compania OMV Petrom trebuia, conform legii, să anunțe poluarea în cel mult două ore de la producerea ei, acest lucru s-a întâmplat abia anul acesta, pe 4 ianuarie.

„Sancțiunea a fost aplicată pentru că nu a fost anunțată în două ore. Pe noi, Garda de Mediu Bihor, ne interesează ca acest teren să fie ecologizat”, a spus Vasile Togor, marți, la conferința de presă.

Familia Costaș, care este proprietara terenului poluat cu țiței din Suplacu de Barcău, nu s-a înțeles cu OMV Petrom în ce privește cuantumul despăgubirilor la care proprietarii terenului au dreptul potrivit legii, compania oferindu-le acestora o despăgubire de 2.300 lei, în vreme ce suma solicitată de familia Costaș a fost mult mai mare, de peste 10.000 lei.

„În 5 februarie, am primit notificare de la OMV Petrom că aceste lucrări de ecologizare au început”, a menționat Togor, adăugând că Garda de Mediu Bihor are serviciu de permanență 24 din 24, iar în caz de poluări, se face o echipă comună cu Agenția pentru Protecţia Mediului Bihor și Administrația Bazinală de Ape Crișuri.

Togor a mai spus că familia Costaș putea fi sancționată, conform legii, pentru întârzierea decontaminării terenului, amenda pentru persoanele fizice fiind cuprinsă între 40.000 şi 50.000 lei. Doar că, în acest caz, decontaminarea se face în aceste zile, la o lună distanță de la producerea incidentului.

„Rolul nostru este de a stabili măsuri cu termene scurte pentru soluționarea problemelor de acest gen. Noroc că a fost o poluare de intensitate mică, Doamne ferește de cazuri de poluări majore”, a mai spus șeful GNM Bihor.

„Noi trebuie să depunem toate eforturile pentru ca acea contaminare să dispară. Nu putem să ne expunem la atacul că nu am respectat procedurile de lucru. De aceea, vineri, 2 februarie, s-a încheiat notă de constatare cu toate părțile implicate”, a adăugat acesta.

Întrebat de unul dintre jurnaliști dacă obiectivitatea echipei GNM și APM Bihor poate fi pusă sub semnul întrebării, după ce aceasta s-a deplasat la gospodăria afectată cu o mașină a OMV Petrom, Mihai Togor a precizat: „O echipă mixtă a plecat cu o maşină de serviciu de la Oradea, iar, de acolo, de la sediul OMV-Petrom, au plecat cu o maşină a companiei, pentru că nu ştiau exact unde este locul poluării. Am încredere în echipa de comisari care se deplasează pe teritoriul județului Bihor, pentru că eu îi deleg, și fiecare echipă e delegată pe profilul controlat. Principalul rol al comisarului este să stabilească măsuri pentru a avea un mediu curat...”, a răspuns acesta.