În primele trei luni ale acestui an, Garda de Mediu Bihor a efectuat 360 de controale, în urma cărora au fost aplicate 53 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 518.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 50.000 lei, aplicată societăţilor pentru nerespectarea măsurilor stabilite în controalele anterioare. De asemenea, au fost înregistrate trei poluări- două la Suplacu de Barcău, una în Oradea, la UAMT.

În primul trimestru al anului 2018, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 360 inspecţii, dintre care 197 planificate, conform planului anual de controale, şi 163 inspecţii neplanificate.

„În urma acestor controale, au fost aplicate 53 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 518.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 50.000 lei, aplicată societăţilor pentru nerespectarea măsurilor stabilite în controalele anterioare”, se menţionează în comunicatul de presă al Gărzii de Mediu Bihor. Totodată, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018, au fost aplicate trei sancţiuni complementare de suspendare a activităţii.

„O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în primul trimestru din anul 2018 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 27 sesizări înregistrate, cinci au vizat tăieri ilegale de vegetaţie din afara fondului forestier, cinci au vizat deversări de ape uzate, patru au vizat depozitări necontrolate de deşeuri, două au vizat aspecte privind calitatea aerului, trei au vizat funcţionarea ilegală fără autorizaţie, două au vizat poluarea solului ş.a.m.d. şi trei sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare”, precizează Garda de Mediu.

De asemenea, o pondere foarte importantă în activitatea de control au avut-o verificările efectuate la cele 9 depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase şi la cele 8 depozite de deşeuri municipale neconforme ecologizate şi închise. Totodată, la sfârşitul trimestrului I comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat mai multe controale tematice privind: verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă, au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari; verificarea stării de salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţie; verificarea zonelor de agrement.

Garda de Mediu Bihor mai menţionează că, în primele trei luni ale acestui an, au fost înregistrate trei poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol). Două au fost la Suplacu de Barcău, unde au avut loc deversări de produse petroliere direct pe sol pe o supafaţă de circa 100 mp, respectiv 50 mp. Cel de-al treilea caz a fost incendiul declanşat în Oradea, la UAMT, când s-a degajat un fum gros, negru, înecăcios, care s-a propagat spre zona de nord-nord-vest a municipiului. În incendiu au ars, pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați, aproximativ două tone de pungi expandate și materiale plastice, circa 7.600 litri ulei hidraulic, aproximativ 65 tone deșeuri din plastic, aproximativ două tone repere din plastic și circa 2,5 tone deșeuri din carton.