Fie că este vorba de înaltă fidelitate sau de home cinema, alegerea unor boxe este crucială. Fără a ascunde importanța asocierii unei electronice de calitate (în special a amplificatorului), toți specialiștii sunt de acord: boxele bune durează mai mult decât orice altă verigă din lanț. Prin urmare, este necesar să le alegem cu discernământ.

În fața diversității ofertei, cum te orientezi? Cum puteți distinge între modele care sunt uneori dificil de comparat? Pentru a face alegerea corectă dintre numeroasele modele de difuzoare, indiferent dacă sunt de podea sau compacte (format de raft), este mai înțelept să înțelegem abordările producătorilor și diferitele tehnologii utilizate decât să ne bazăm doar pe criterii estetice.

Ce este o boxă bună?

Aceasta este o întrebare foarte complexă și totuși atât de importantă. În practică, boxele, fie că vorbim despre boxe Bose sau boxe Myria, sunt un dispozitiv electromecanic care transformă un semnal complex de energie electrică într-o vibrație acustică.

Încăperea în care este amplasat difuzorul joacă un rol important în comportamentul acestuia. O bună aproximare a difuzorului ideal sunt probabil căștile Hi-Fi. Efectul camerei este controlat prin închiderea completă sau parțială a acesteia.

Ca și în cazul altor produse, atunci când alegeți boxe trebuie să faceți compromisuri fie la preț, fie tehnice sau estetice. De exemplu, poți opta pentru boxe Bose foarte performante sau pentru boxe Myria cu un preț mai mic.

Diferitele tipuri de difuzoare

Producătorii de difuzoare oferă o mare varietate de formate de difuzoare (de podea, compacte, de raft, de centru orizontal, de perete etc.) din motive tehnice, practice și estetice. Cu cât un difuzor este mai mare, cu atât reproducerea tonurilor joase este mai bogată și mai generoasă, ceea ce se traduce printr-un sunet echilibrat și timbruri mai precise ale instrumentelor (pian, chitară bas, percuție etc.). Cu toate acestea, producătorii sunt conștienți de faptul că nu toți iubitorii de muzică doresc să instaleze coloane mari în casele lor și că muzica nu este ascultată doar în camera de zi, ci și în birou, dormitor, baie sau bucătărie. Astfel, există boxe, precum boxe Bose sau boxe Myria, mari și mici pentru toate aplicațiile și gusturile, cu finisaje elegante și variate.

Difuzoare de podea

Dacă boxa de podea este astăzi o boxă impunătoare... nu a fost întotdeauna așa. La începutul anilor 1970, difuzoarele erau pur și simplu gigantice, cu sfere uriașe. Înainte de inventarea tranzistorului electronic - care alimentează amplificatoarele hi-fi și home cinema de astăzi - amplificatoarele erau acționate de tuburi și aveau o putere redusă. Din acest motiv, difuzoarele au fost echipate cu drivere uriașe, susținute de un volum mare de aer intern, ceea ce le-a oferit o putere mare și a compensat puterea scăzută a amplificatoarelor de la acea vreme. Apoi, inventarea tranzistorului electronic a schimbat totul, mărind de zece ori puterea amplificatoarelor. Astăzi, nu mai este nevoie să se folosească un difuzor mare: mai multe boxe mici sunt suficiente.

Difuzoare compacte și de bibliotecă

Difuzoarele compacte și de bibliotecă sunt concepute pentru a fi utilizate în locuri în care nu încap difuzoarele de podea. Mai mici, au o frecvență mai mică. În cazul lor, impactul percuției este adesea mai puțin impresionant, extensia basului este limitată, iar contrabasul mai puțin apăsător. Cu toate acestea, nimic nu împiedică utilizarea unor boxe compacte, cum ar fi boxe Bose sau boxe Myria, cu un mic subwoofer pentru a reproduce cele mai joase frecvențe. Aceste difuzoare pot fi așezate pe o piesă de mobilier, dar ele beneficiază de plasarea pe un suport de boxe sau pe un suport de boxe, ceea ce conferă reproducerii lor o creștere apreciabilă a aeriselii.

Importanța cablurilor de difuzoare

Toate difuzoarele, indiferent de gama lor, beneficiază de conectarea la amplificatorul lor cu cabluri de calitate. Secțiunea transversală a conductorilor, tipul de cupru utilizat și ecranarea sunt criterii care influențează reproducerea sunetului. Un cablu de difuzoare de calitate oferă adesea o reproducere mai fină a frecvențelor înalte, ceea ce are un impact favorabil asupra scenei sonore.