Calendar creștin ortodox: Sfântul Simon Zilotul

Calendar greco-catolic: Sf. Simon Zelotul

REMEMBER 10 MAI

28 î.Hr.: O pată solară este observată de astronomii dinastiei Han în timpul domniei împăratului Cheng Han, una dintre cele mai vechi observații datate de pete solare din China.

1499: Este publicată prima hartă geografică a lui Amerigo Vespucci.

1503: Cristofor Columb descoperă Insulele Cayman și le denumește Las Tortugas, datorită numeroaselor broaște țestoase care se găseau acolo.

1866: Carol I al României depune jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1872: Sufrageta Victoria Woodhull este nominalizată de Partidul Drepturilor Egale pentru prima femeie la funcția de președinte al Statelor Unite, deși femeile nu aveau drept de vot în SUA. Fiind arestată în ziua scrutinului, voturile favorabile nu au fost luate în considerare, iar numărul lor nu se cunoaște până astăzi.

1877: Adunarea Deputaților adoptă în ședința de la orele 15 primul act al României independente, Legea privind instituirea decorației «Steaua României». Deoarece la data de 9 mai Camera deputaților și Senatul, în ședințe separate, au proclamat independența a României, serbările aniversării zilei de 10 Mai vor cunoaște un entuziasm popular nemaiîntâlnit până în 1906, când se împlineau 40 de ani de domnie.

1881: România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern - Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).

1906: A apărut, la București, revista „Neamul Românesc”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1924: J. Edgar Hoover este numit director al Biroului Federal de Investigații (FBI), o agenție federală din SUA de combatere a criminalității, și va rămâne în această funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa în anul 1972.

1933: Cenzură: În Germania, naziștii organizează arderi publice masive de cărți.

1940: Winston Churchill devine prim-ministru al Marii Britanii în urma demisiei premierului Neville Chamberlain. În aceeași zi, Germania invadează Franța, Țările de Jos, Belgia și Marele Ducat de Luxemburg. Între timp, Regatul Unit ocupă Islanda.

1941: Al Doilea Război Mondial: Camera Comunelor din Regatul Unit este avariată de un raid aerian Luftwaffe.

1941: Al Doilea Război Mondial: Rudolf Hess se parașutează în Scoția în încercarea de a negocia pacea între Anglia și Germania nazistă.

1946: Prima lansare cu succes a rachetei americane V-2 la White Sands Proving Ground, SUA.

1981: François Mitterrand câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța în fața conservatorului Valéry Giscard d'Estaing și devine primul președinte socialist al Republicii A Cincea.

1993: Banca Națională a Republicii Kârgâzstan produce primele bancnote ale monedei naționale. Kârgâzstan este primul stat din Asia Centrală, care părăsește zona rublei.

1994: Nelson Mandela depune jurământul, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

1996: Un viscol puternic lovește Muntele Everest, ucigând opt alpiniști până a doua zi.

2002: Agentul FBI Robert Hanssen este condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, pentru faptul de a fi vândut secrete americane Moscovei în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

2005: O grenadă de mână este aruncată de către Vladimir Arutinian la aproximativ 20 de metri de președintele SUA, George W. Bush, în timp ce el ținea un discurs unei mulțimi la Tbilisi, Georgia, însă are o defecțiune și nu detonează.

2012: Un grav accident are loc în Pasajul Lujerului, când un tramvai pe linia 41 lovește altul, oprit în spatele unui alt tramvai, defect. Bilanțul accidentului se ridică la 92 de răniți, 23 fiind răniți grav.