Calendar creștin ortodox: Sf. Cuv. Pahomie cel Mare; † Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Ahile, Ep. Larisei (Dezlegare la peşte)

Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul.

 

REMEMBER 15 MAI

1685: Urcă în scaunul Țării Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl celebrului Dimitrie Cantemir; a deținut tronul până la moarte (15 martie 1693).

1718: A fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din Londra.

1756: Începe războiul de șapte ani când Anglia declară război Franței.

1796: Medicul englez Edward Jenner administrează pentru prima oară în istorie vaccinul contra variolei.

1842: Debutul literar al lui Dimitrie Bolintineanu în „Curierul de ambe sexe" condus de Ion Heliade Rădulescu, cu poezia „O fată tânară pe patul morții".

1848: Adunarea de la Blaj proclamă națiunea română din Transilvania drept egală cu celelalte națiuni din Marele Principat, protestează împotriva iminentei uniri a Transilvaniei cu Ungaria și afirmă fidelitatea românilor din Transilvania față de împăratul de la Viena.

1861: S-a înființat, la București, prima școală românească de medicină veterinară.

1868: Pronunciamentul de la Blaj, prin care s-a cerut autonomia Transilvaniei și repunerea în vigoare a legii prin care limba română a fost declarată limbă oficială în Transilvania, alături de maghiară și germană.

1877: A apărut, la București, cotidianul „România liberă", ziar politic și literar, aflat sub conducerea lui Dimitrie August Laurian (până la 14 iunie 1889).

1940: Ciorapii din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA.

1940: Al Doilea Război Mondial: După lupte grele, trupele olandeze slab pregătite și slab echipate se predau Germaniei, marcând începutul celor cinci ani de ocupație.

1943: Stalin dizolvă Cominternul.

1945: Bătălia finală în cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa are loc la în Slovenia, la Prevalje.

1958: URSS lansează Sputnik 3. 1960: URSS lansează Sputnik 4, ca un prototip pentru nava spațiale Vostok, prima cu care oamenii vor zbura în spațiu.

1991: Președintele François Mitterrand a numit-o în funcția de prim-ministru pe Edith Cresson, prima femeie care a deținut această funcție în Franța.