Calendar ortodox: Policarp, sfântul născut în temniță

Calendar greco-catolic: Sf. ep. m. Policarp al Smirnei.

Remember 23 februarie

1633: Matei Basarab este recunoscut domnitor al Țării Românești, de către Poartă.

1821: Țarul Alexandru I al Rusiei, dezavuează revoluția condusă de Tudor Vladimirescu în Țara Românească și mișcarea lui Alexandru Ipsilanti declarându-se de acord cu venirea trupelor otomane la nord de Dunăre.

1856: În numele conaționalilor săi, Nicolae Golescu a adresat plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într–un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.

1869: S-a întemeiat "Partidul Național al Românilor" din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelar.

1893 Patentarea motorului Diesel, o descoperire a inginerului german, Rudolf Diesel.

1898: Romancierul francez, Émile Zola, a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe capitanul Alfred Dreyfus. A reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia.

1903: Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo.

1916: A luat ființă Muzeul de Antichități din Iași.

1917: Primele demonstrații la Sankt Petersburg, Rusia. Începutul Revoluției din februarie (8 martie în calendarul gregorian).

1918: A luat ființă Armata Roșie. Ziua apărătorilor patriei în Rusia.

1919: A fost fondat Partidul Fascist, de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei; din această poziție politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de-Al Doilea Război Mondial, alături de Germania.

1927: Fizicianul teoretic german Werner Heisenberg scrie o scrisoare colegului fizician Wolfgang Pauli, în care descrie pentru prima dată principiul său de incertitudine.

1929: Încep și în România concursurile de frumusețe, prin declararea Magdei Demetrescu drept „Miss România 1929".

1934: Leopold al III-lea este încoronat rege al Belgiei, în urma morții tatălui său, regele Albert I, într-un accident în timp ce făcea alpinism. Leopold a abdicat în 1951.

1941: Elementul radioactiv plutoniu este produs pentru prima dată de către fizicianul Glenn T. Seaborg prin bombardarea uraniului 238U cu deuteriu într-un ciclotron.

1942: Semnarea, la Washington, D.C., a convenției dintre SUA și Marea Britanie cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii.

1949: Decret privind aprobarea statutului organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.

1956: Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin.

1992: Crin Halaicu este ales primarul municipiului Bucuresti.

1993: Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center", cartierul Manhatan. S-a soldat cu 6 morți și peste 1.000 de răniți.

1997: Un incendiu a izbucnit la bordul stației spațiale rusești Mir. Incendiul a fost stins după 14 minute, echipajul rămânând nevătămat.

1999: Se încheie Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială" pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului, de către cele două părți. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie - 23 februarie 1999).